Hlavní obsah

Izrael má právo se bránit, slyšel Erdogan v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krátkou návštěvu Německa v pátek přiletěl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož protiizraelské výroky v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy vyvolávaly kontroverze. Prezident Frank-Walter Steinmeier i kancléř Olaf Scholz po jednání s hlavou tureckého státu uvedli, že Izrael má po útoku palestinského hnutí Hamás ze 7. října právo na sebeobranu.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Erdogan znovu vyzval k humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy a odmítl, že by byl antisemitou.

Mluvčí německého prezidenta Cerstin Gammelinová na sociální síti X uvedla, že schůzka s Erdoganem se týkala situace na Blízkém východě po útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael a války v Gaze, ruské invaze na Ukrajinu, budoucnosti NATO, vztahů mezi Evropskou unií a Tureckem, jakož i otázek migrace. Steinmeier podle ní zopakoval německou pozici, která útok Hamásu ze 7. října označuje za teroristický. „Zdůraznil právo Izraele na existenci, jakož i právo na sebeobranu,“ dodala mluvčí.

„Právo Izraele na existenci je pro nás nezpochybnitelné,“ řekl podle agentury DPA také Scholz na tiskové konferenci s Erdoganem. Podle agentury APA kancléř stejně jako předtím Steinmeier podpořil právo Izraele na sebeobranu po útoku Hamásu, který si podle izraelských úřadů vyžádal na 1200 mrtvých. Při odvetných úderech izraelské armády v Pásmu Gazy podle úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo přes 12 000 lidí, z toho asi 5000 dětí. Scholz uvedl, že je utrpení Palestinců „skličující“ a že s Erdoganem jednal o tom, jak zabránit rozšíření konfliktu do dalších oblastí na Blízkém východě.

Erdogan nedávno zpochybnil legitimitu izraelského státu, izraelskou vládu obvinil z „genocidy“ Palestinců a Hamás označil za osvobozeneckou organizaci. Na tiskové konferenci se Scholzem dnes vyzval k humanitárnímu příměří v Gaze. Podle agentury AFP také prohlásil, že „zabíjení dětí není v Tóře“ a že je vůdcem v boji proti antisemitismu.

Erdogan před cestou do Německa kope do Izraele a zastává se Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám