Hlavní obsah

Turci budou o Švédsku v NATO hlasovat v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký parlament bude v úterý hlasovat o vstupu Švédska do NATO, uvedla stanice CNN Türk. Skončí tak více než rok odkladů, které vážně narušily vztahy Ankary se západními spojenci, dodala.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Tayyip Erdogan

Článek

Ratifikaci již projednal a schválil zahraniční výbor turecké sněmovny. Záležitostí se tak bude zabývat jen plénum jednokomorového tureckého parlamentu, uvedla stanice CNN Türk. Ratifikaci podepsal a předložil parlamentu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na konci října.

Vstup Švédska do NATO blokovalo Turecko od roku 2022 kvůli výhradám vůči tomu, jak Stockholm postupuje proti organizacím, které Ankara považuje za teroristické. Jde například o kurdské milice YPG či Stranu kurdských pracujících. Švédsko kvůli tomu zpřísnilo své protiteroristické zákony a tvrdí, že splnilo turecké požadavky.

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Americký stíhací letoun F-16 . Ilustrační foto

Turečtí politici také kritizovali švédské úřady, že umožňují veřejné pálení koránu, který je pro muslimy posvátnou knihou.

V uplynulých týdnech prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval americké vládní představitele, aby v Kongresu zajistili schválení prodeje bojových letounů F-16 Turecku a aby tak učinili souběžně se schválením švédské žádosti v tureckém parlamentu.

Erdogan se odkopal, spojil Švédsko v NATO se schválením prodeje F-16

Evropa

Maďarský souhlas stále chybí

Erdoganova strana AKP nemá v parlamentu většinu a pro ratifikaci potřebuje hlasy svých nacionalistických spojenců či opozice.

Pro vstup Švédska do Severoatlantické aliance je zapotřebí i souhlas maďarského parlamentu. Ostatní země NATO již ratifikaci ukončily.

Švédsko se spolu s Finskem rozhodly vstoupit do NATO po ruské invazi na Ukrajinu. Předtím byly obě severské země mnoho desetiletí mimo vojenské pakty. Finskou žádost Turecko také několik měsíců blokovalo a členem NATO se tato země stala na začátku dubna loňského roku.

Švédsko v NATO? Erdogan má další podmínku, tentokrát kanadskou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám