Hlavní obsah

Zelenskyj v Turecku kontroloval, jak se staví korvety pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v loděnici v istanbulské čtvrti Tuzla kontroloval, jak se staví korvety pro ukrajinské námořnictvo. „Seznámil jsem se s úrovní připravenosti a vybavení korvety Ivan Mazepa,“ uvedl na Facebooku.

Ukrajinský prezident Zelenskyj kontroloval, jak se v Turecku staví korvety pro UkrajinuVideo: Bez zdroje

 
Článek

První korveta Ivan Mazepa, která nese jméno ukrajinského hejtmana z přelomu 17. a 18. století, by měla být letos hotova a předána ukrajinským námořníkům.

Prezident se podle listu Ukrajinska pravda seznámil také s tím, jak postupuje výstavba druhé korvety třídy Ada, kterou pojmenoval po hejtmanu ukrajinských kozáků ze 17. století Ivanu Vyhovském. Poděkoval také tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi a všem tureckým a ukrajinským společnostem, které „společně pracují na tom, aby svět byl bezpečnější“.

Erdogan chce mírový summit

Turecký prezident během jednání se Zelenským vyzval k uspořádání mírového summitu, kterého by se zúčastnilo i Rusko. Podle ukrajinského prezidenta je ale nejdřív nutné vypracovat mírový plán vycházející z návrhů Kyjeva a až pak začít jednání s Moskvou.

Ukrajinské válečné loďstvo výrazně oslabila anexe Krymu v roce 2014 i ruský vpád z roku únor 2022. Nyní se pro něj v Turecku staví dvě korvety typu Ada.

Foto: Profimedia.cz

První nová ukrajinská korveta získala v říjnu 2022 jméno Hetman Ivan Mazepa

Smlouvu na výstavbu korvety Ivan Vyhovskyj stejně jako u Ivana Mazepy podepsala Ankara s Kyjevem již v roce 2020. Tehdy se náklady na první z lodí odhadovaly na zhruba osm miliard hřiven (v tehdejším kurzu asi 4,8 miliardy korun). Výstavbou se zabývá loděnice RMK Marine v Istanbulu.

Definitivní rozhodnutí o zbraňových systémech, jimiž budou korvety osazeny, zatím nepadlo, Ukrajinci je podle všeho hodlají vybavit protilodními střelami Neptun a Turecko je připraveno nainstalovat vlastní protilodní střely ATMACA s dosahem 280 kilometrů či bojový modul Aselsan Gokdeniz s dvojkanonem Oerlikon ráže 35 mm – modul dokáže střílet na efektivní vzdálenost 4000 metrů.

Ukrajinské válečné loďstvo drží nad vodou Turci. Postaví mu druhou korvetu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám