Hlavní obsah

Šéfka turecké centrální banky rezignovala. Musím chránit rodinu, vysvětlila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernérka turecké centrální Hafize Gaye Erkanová v pátek oznámila, že po necelém roce opouští svou funkci. Uvedla, že tak chce ochránit svou rodinu před tlakem médií a tvrdými útoky na sociálních sítích. Ve funkci byla teprve od června 2023.

Foto: Profimedia.cz

Odstupující guvernérka turecké centrální banky Hafize Gaye Erkanová

Článek

Za působení 44leté Erkanové turecká centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu na 45 procent z 8,5 procenta, aby srazila inflaci, která je v Turecku zdaleka nejvyšší v Evropě, uvedla agentura Reuters.

Erkanovou jmenoval prezident Recep Tayyip Erdogan, který dlouho bojoval proti zvyšování úroků, což vedlo k prudkému růstu cen a k odchodu investorů. Jmenováním Erkanové provedl obrat o 180 stupňů, připomněla agentura.

Před několika týdny ale na Erkanovou podle deníku Hürriyet začal doléhat skandál, který vypukl poté, co ji některá média obvinila, že údajně dovolila svému otci, aby zasahoval do personální politiky centrální banky. Jedna bývalá zaměstnankyně banky tvrdila, že ji otec guvernérky „nechal propustit“ a usiluje o odchod dalších zaměstnanců.

K tomu údajně rozzlobila prezidenta Erdogana, když se minulý měsíc přiznala, že se musela přestěhovat ke svým rodičům, protože kvůli inflaci byl nájem v jejím bytě v Istanbulu tak vysoký, že si ho ani ona nemohla dovolit.

Turecká centrální banka zvýšila úrokovou sazbu na 30 procent

Ekonomika

Guvernérka v pátek uvedla, že odstupuje i kvůli pomlouvačné kampani proti své osobě. Chce tak prý chránit svou rodinu včetně dítěte. Turecké ministerstvo financí sdělilo, že odstoupení bylo Erkanové „osobním“ rozhodnutím.

Turecká lira po zprávě o rezignaci guvernérky oslabila. Od června, kdy prezident jmenoval Erkanovou do čela centrální banky a do čela ministerstva financí Mehmeta Şimşeka, aby změnou hospodářské politiky přilákali do Turecka zahraniční investory, turecká měna oslabila k dolaru o zhruba 23 procent. Meziroční inflace byla v prosinci 65 procent.

Ministr financí Mehmet Şimşek uvedl, že hospodářská politika pod jeho vedením bude pokračovat bez přerušení. Dodal, že nový guvernér centrální banky bude jmenován na jeho návrh.

Inflace v Turecku klesla. O desetinu bodu na 61,4 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám