Hlavní obsah

Americká F-16 sestřelila turecký dron v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy ve čtvrtek sestřelily ozbrojený turecký bezpilotník, který operoval poblíž jejich jednotek v Sýrii. Agentuře Reuters to potvrdil američtí činitelé, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Washington tak přiznal, že jeho stíhačka F-16 sestřelila letoun patřící Turecku, spojenci z NATO.

Foto: Tittel Harald, ČTK

Americká stíhačka F-16. Ilustrační foto

Článek

Incident agentuře Reuters potvrdili pod podmínkou anonymity dva američtí představitelé. Uvedli přitom, že Spojené státy se opakovaně snažily spojit s tureckými vojenskými představiteli, aby je varovaly, že operují „příliš blízko“ amerických pozemních sil.

Představitel tureckého ministerstva obrany podle Reuters uvedl, že dron sestřelený „koaličními jednotkami pod vedení USA“ nepatřil tureckým ozbrojeným silám. Neřekl ale, komu tedy patřil.

Aktivisté ze Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) uvedli, že americký letoun sestřelil dron poblíž „vojenské základny v severovýchodní Sýrii“. To je oblast, kterou mají pod kontrolou syrští Kurdové, na něž útočí turecká armáda, protože je vnímá jako spojence zakázané Kurdské strany práce (PKK), kterou Ankara i Washington považují za teroristickou organizaci.

Varování pro Turecko?

Podle webu Al-Arabíja byl bezpilotník Anka-S sestřelen poblíž obce Tel Bedr, která leží asi 30 kilometrů severovýchodně od města Hasaká a kde je základna „koalice vedená USA“.

„Pokud jej koalice sestřelila, pak proto, aby varovala Turecko, že zašlo příliš daleko a ohrožuje její síly,“ uvedl web Al-Monitor. Podle něj Turecko ve čtvrtek zahájilo sérii útoků, při nichž více než 15 dronů udeřilo na infrastrukturu včetně plynových a ropných stanic.

Foto: Profimedia.cz

Turecký dron Anka 3 může být vybaven technologií stealth

Ankara má vojenská i civilní zařízení v Iráku a Sýrii, která kontrolují Kurdové, za legitimní vojenské cíle. Nerozlišuje, zda jde o příslušníky PKK, či YPG, a hodlá na ně útočit „kdykoli a kdekoli“. Druhou jmenovanou organizaci Američané po společném boji proti teroristickému Islámskému státu považují za spojence.

Turecko varovalo síly třetích zemí, aby se držely dál od zařízení kontrolovaných PKK a YPG.

„Vyzýváme všechny strany, zejména naše spřátelené a spojenecké země, aby se držely dál od těchto teroristů. Je to jen připomenutí. Je na nich, aby přijaly nezbytná opatření,“ oznámilo turecké ministerstvo obrany, aniž by jmenovalo jakoukoli zemi.

Při útoku dronů na vojenskou akademii v Sýrii zemřelo přes 100 lidí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám