Hlavní obsah

Cizinci si za vstup do chrámu Hagia Sofia připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční turisté, kteří chtějí navštívit jednu z nejslavnějších památek Istanbulu, chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia), musí od pondělka zaplatit vstupné 25 eur (zhruba 600 korun). Oznámil to deník Hürriyet s tím, že Turci ale mají stále vstup zdarma. V Hagia Sofia je totiž oddělen vchod pro věřící a pro turisty.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Hagia Sofia je dominantou Istanbulu.

Článek

Podle listu Hürriyet je důvodem zavedení vstupného snaha omezit počet návštěvníků dominanty největšího tureckého města. Z chrámu se v roce 2020 stala mešita, což do ní podle úřadů přivádí mnohem více lidí.

Foto: Vratislav Konečný

Vnitřek mešity Hagia Sofia

Turecké ministerstvo kultury podle Hürriyetu chce omezením počtu návštěvníků chránit historickou hodnotu chrámu, který je od roku 1985 zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zavedení poplatku je podle ministerstva v souladu s plánem, který po Ankaře žádá UNESCO. Organizace přitom už v roce 2020, kdy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan z chrámu Hagia Sofia mešitu udělal, vyjádřila obavy ohledně přeměny této památky k modlitebním účelům.

Mozaiky v chrámu Hagia Sofia budou během modliteb zakryty

Svět

Během muslimských modliteb jsou totiž v chrámu mimo jiné křesťanské mozaiky zakryté závěsy a na historické mramorové podlahy se pokládají modlitební koberečky, což obojí může podle některých expertů tuto historickou památku poškodit. Kvůli modlitbám bylo v chrámu umístěno také mnoho polic na boty.

„Je to tam jako o karnevalu,“ popsal dění před časem jeden z místních průvodců. Už v roce 2022 například turecké sdružení historiků umění upozornilo na některé škody, například na dubových dveřích z 15. století.

Hagia Sofia měnila své určení

Monumentální chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia) byl několik století křesťanským kostelem.

Poprvé byl v mešitu změněn po dobytí Konstantinopole (dnešního Istanbulu) osmanskými vojsky v roce 1453.

Po rozpadu osmanské říše zakladatel moderního tureckého státu Mustafa Kemal Atatürk v rámci sekulárních reforem změnil chrám Boží moudrosti od roku 1935 na muzeum.

V roce 2020 ale turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal dekret, jímž z chrámu opět udělal mešitu. Učinil tak poté, co turecký soud označil rozhodnutí ministerské rady z roku 1934 o změně na muzeum za protiprávní.

Po opětovné přeměně v mešitu se v Hagia Sofia jako „v místě muslimských modliteb“ neplatilo vstupné. Od 15. ledna 2024 ale musí zahraniční turisté zaplatit 25 eur (asi 600 korun).

Proměna dokonána. Věhlasný chrám Hagia Sofia konvertoval zpět k islámu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám