Hlavní obsah

Černé moře se zbaví plovoucích min. Dohodu podepíše Turecko, Rumunsko i Bulharsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko, Rumunsko a Bulharsko se chystají v lednu podepsat dohodu o spolupráci na odstraňování min v Černém moři plovoucích tam v důsledku Ruskem iniciované války s Ukrajinou. Podle agentury Reuters to v sobotu oznámil turecký ministr obrany Yaşar Güler.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Lodě ruského námořnictva křižují Černé moře (archivní foto)

Článek

Jednání o odminování Černého moře začala v dubnu 2022 a zapojily se do nich i Ukrajina, Gruzie a Polsko. Pozdější fáze rozhovorů se účastnily již jen Bulharsko, Turecko a Rumunsko. Jejich ministři obrany plánují podepsat příslušnou dohodu v Istanbulu 11. ledna, řekl novinářům v Ankaře Güler.

Ukrajinci ukázali, jak používají Boženu

Zahraniční

„Kvůli rusko-ukrajinské válce jsou v ukrajinských i ruských přístavech rozmístěny miny. Ty se někdy uvolní a proudy je zanesou do našich vod,“ uvedl Güler. „Naše minolovné lodě budou provádět nepřetržité hlídky,“ dodal.

Británie v pondělí oznámila, že posílá Ukrajině dvě lodě na vyhledávání a ničení min. Londýn také uvedl, že společně s Norskem vytváří koalici pro modernizaci ukrajinského námořnictva, aby mohlo lépe spolupracovat se západními spojenci a zvýšila se bezpečnost v Černém moři.

Turecko, které udržuje dobré vztahy s Kyjevem i s Moskvou, společně s OSN loni zprostředkovalo obilnou dohodu, umožňující navzdory válce vyvážet ukrajinské obilí z černomořských přístavů. Rusko ale letos v červenci její platnost neprodloužilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám