Hlavní obsah

Erdogan: Hamás nejsou teroristé, jen brání svou zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinské hnutí Hamás není teroristická organizace, ale osvobozenecké hnutí svádějící bitvu o ochranu své země, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středečním projevu k poslancům své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Prohlásil také, že ruší své původní plány na návštěvu Izraele. Vyzval přitom obě strany k zastavení útoků na Pásmo Gazy i na izraelské území, napsala agentura Reuters.

Foto: Murat Cetinmuhurdar/ppo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Hamás není teroristickou skupinou, jsou osvobozeneckým hnutím a mudžahedíny, kteří brání svou zemi,“ řekl turecký prezident podle webu listu Hürriyet.

Erdogan také uvedl, že Turecko nemá problém s existencí Státu Izrael a vůči tomuto státu nemá ani žádný historický dluh.

Zrušená cesta do Izraele

Erdogan vyzval Izrael, aby zastavil své údery na Pásmo Gazy i budování osad na Západním břehu Jordánu. „Nenajdete žádný další stát, jehož armáda si počíná s takovou nelidskostí,“ řekl turecký prezident. Útoky na území Izraele musí rovněž přestat, uvedl.

Rusku se dá věřit asi jako Západu, řekl Erdogan

Svět

Turecko a Izrael se před útokem hnutí Hamás na izraelském území na začátku říjnu sbližovaly. Erdogan se v září setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem na okraji Valného shromáždění OSN.

Ve středu Erdogan oznámil, že ruší veškeré plány na návštěvu Izraele a že Netanjahu zneužil jeho důvěry. „Vztahy se mohly vyvíjet jinak, což už se bohužel nestane,“ uvedl Erdogan.

Telefonát s lídrem Hamásu

Turecký prezident si přitom před několika dny telefonoval s šéfem Hamásu Ismajlem Haníjou. Tomu mimo jiné nabídl, že ranění z Pásma Gazy by se mohli léčit v Turecku, hranice palestinské enklávy jsou však nyní uzavřené.

Erdogan také zopakoval svůj názor, že napětí mezi Izraelem a Palestinci zvyšují „aktéři mimo region“.

Nikoho konkrétního však nezmínil. Izrael by podle něj měl více jednat o své bezpečnosti s okolními státy. Podle tureckého prezidenta by měl vzniknout systém mezinárodních záruk pro Palestince a jejich budoucí stát i pro Izrael.

Erdogan od začátku stávajícího konfliktu mezi hnutím Hamás a Izraelem silně kritizuje Tel Aviv.

Turecký prezident dokonce naznačil, že podle jeho názoru je to Izrael, kdo se chová jako teroristická organizace. V Turecku se také konaly početné demonstrace na podporu Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám