Hlavní obsah

Švédský ministr obrany: Musíme se stát co nejdříve členem NATO kvůli hrozbě z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský ministr obrany Pål Jonson apeluje na co nejrychlejší přijetí Švédska do Severoatlantické aliance kvůli hrozbě Ruska. Řekl to listu The Guardian. Přijetí se protahuje, protože je ještě neratifikovaly Turecko a Maďarsko a odkládají to.

Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen, ČTK

Švédský ministr obrany na bezpečnostní konferenci v Helsinkách

Článek

„Nechceme odepisovat hrozbu ze strany Ruska, protože Rusko ukázalo svou vytrvalost (na Ukrajině),“ řekl Jonson Guardianu. Švédsko podle něj musí postupovat „tím nejlepším způsobem - odstraňováním našich národních slabin a co nejrychlejší plnou integrací do NATO“.

Švédsko podalo žádost o přijetí do NATO stejně jako Finsko loni v květnu, když se po útoku Ruska na Ukrajinu obě země zřekly neutrality. Zatímco Finsko se stalo členskou zemí po jedenácti měsících letos v dubnu, Švédsko stále čeká na souhlas Turecka a Maďarska.

Jonson se v Helsinkách v úterý účastnil bezpečnostního fóra Hanakäräjät. Ve svém vystoupení zdůraznil, že švédská žádost měla mezi členskými zeměmi silnou podporu, protože Švédsko nabízí NATO lepší strategické zázemí na severním křídle a „důležité vojenské zdroje“.

Proces přijetí však drhne. V červenci sice turecký prezident Recep Tayyip Erdogan souhlasil s tím, že se žádost Švédska o přijetí do NATO předá tureckému parlamentu hned po rozhovorech se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem, minulý týden však zahraniční výbor tureckého parlamentu sdělil, že své rozhodnutí o doporučení žádosti odkládá, protože materiál ještě není zralý k projednání.

Souhlas zatím neposkytlo ani Maďarsko. Vedení země uvedlo, že ještě není připraveno ratifikovat švédský vstup navzdory tomu, že předseda vlády Viktor Orbán předtím řekl, že jde jen o technikálie. Budapešť ale ujistila Stockholm, že Maďarsko nebude poslední zemí, která vstup Švédska do aliance schválí.

I současný stav, kdy Švédsko jen čeká na schválení členství, však podle Jonsona zlepšuje obranu Švédska: „Nyní jsme bezpečnější, než jsme byli předtím, než jsme začali usilovat o vstup do NATO kvůli bezpečnostním zárukám, které jsme získali od USA, Spojeného království, Německa, Francie a dalších severských zemí.“

Erdogan předložil tureckému parlamentu ratifikaci vstupu Švédska do NATO

Evropa

Maďaři chtějí jednání se Švédskem ještě před ratifikací vstupu země do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám