Hlavní obsah

Islámský stát

Foto: Reuters
Článek

Islámský stát (IS) je radikální sunnitská džihádistická organizace blízká Al-Káidě, která pod názvem Islámský stát v Iráku a v Levantě od roku 2013 působila v Sýrii. Od začátku roku 2014 operovala v Iráku, kde ovládla značnou část území. Na dobytých územích chalífát a změnila název na Islámský stát. Chalífou je šéf organizace abú Bakr Bagdádí. Pod vedením arabsko-kurdské koalice byl Islámský stát postupně vytlačován z území a v březnu 2019 poražen.

Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL) vznikl v dubnu 2013, jeho kořeny však sahají o více než deset let hlouběji ke skupině Tahvíd a džihád vedené Jordáncem Abú Musou Zarkávím. Ten organizaci původně založil s cílem svrhnout jordánského krále. Po americké invazi do Afghánistánu se ale Zarkáví přesunul do Iráku.

Po vedením Zarkávího

Po americké invazi do Iráku v roce 2003 se Tahvíd a džihád stal hlavním protivníkem spojeneckých sil v sunnitských částech země. Útočil především na irácké bezpečnostní síly, přičemž hojně využíval sebevražedných atentátníků a uplatňoval často taktiku dvojitých atentátů, kdy druhá bomba zabila lidi, kteří se shromáždili na místě prvé exploze ve snaze pomoci. Unášel však i cizince, které často bez skrupulí zabíjel, Američany Nicka Berga a Eugene Armstronga sťal osobně Zarkáví. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Abú Musá Zarkáví

Kladl však i nastražené nálože k cestám a v roce 2004 už vedl partyzánskou válku ve městech, kde jeho muži vybavení automatickými zbraněmi a raketovými granátomety i minomety přepadali policejní stanice a úřední budovy. Útočili i v přísně střežené Zelené zóně v Bagdádu a zavraždili i několik předních iráckých politiků. Mezi terče jejích útoků ale patřili i šíité a zejména jezídové. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Bojovník ISIL u hořícího iráckého humvee

V roce 2005 se Zarkáví přihlásil k Al-Káidě a skupina se přejmenovala na Al-Káidu v Iráku.

Američanům se podařilo Zarkávího v červnu 2006 zabít. [celá zpráva]

Islámský stát v Iráku

V témže roce ale ustavil jeho nástupce abú Hamza zastřešující Islámský stát v Iráku. Jím vedená Al-Káida v Iráku byla jen jednou ze sedmi salafistických skupin, které sdružoval. Nejsilnější byl Islámský stát v Iráku v době sektářské války v zemi v letech 2006 až 2008. Jeho jádro tvořili ostřílení bojovníci Al-Káidy v Iráku, mezi nimiž bylo i hodně cizinců. Museli ale čelit nové americké taktice postupného čištění území za využití místních milic, které měly mezi 65 000 až 80 000 lidmi.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Hořící policejní vozidlo v Ramádí

Sunnitští radikálové ještě před odchodem spojeneckých sil z Iráku značně zeslábli a v prvních letech svobodného Iráku nebyli příliš aktivní. Útočit začali až v letech 2012 a 2013, kdy se v Iráku znovu rozhořel sektářský konflikt, daný i neochotou iráckého premiéra Núrího Málikího spolupracovat více s umírněnými sunnity a Kurdy, neboť se snažil centralizovat moc ve svých rukou.

Islámský stát v Iráku a v Levantě

Islámský stát v Iráku od roku 2010 vede abú Bakr Bagdádí. Ten v dubnu 2013 oznámil, že se ISI spojuje pod novým názvem ISIL (Islámský stát v Iráku a v Levantě, někdy označovaný za Islámský stát v Iráku a Sýrii) s frontou An-Nusra, která bojuje v Sýrii.  An-Nusra to ale odmítla a rozhodla se nadále působit sama, což bylo dáno i špatnou pověstí ISIL, prosazujícího bez skrupulí nejtvrdší podobu islámského práva šaría. Ke spolupráci došlo až v listopadu 2014.

Foto: Reuters

Vůdce ISIL Abú Bakr Bagdádí

ISIL se nepodřídil požadavku šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího, aby svou působnost omezil na Irák a pole v Sýrii uvolnil An-Nusře, která je jediným zástupcem Al-Káidy v Sýrii. [celá zpráva]

Foto: Nour Fourat, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády zaujali pozice u Rakky, kde bojovali s ISIL.

Po rozporech mezi frontou An-Nusra začal ISIL ztrácet své pozice v Sýrii, kde čelil tlaku spojených sekulárních i umírněnějších islamistických organizací kvůli své krutosti, únosům a zabíjení civilistů i členů soupeřících skupin. Drží se především v okolí Rakky. [celá zpráva] [celá zpráva]

V Sýrii byl považován za jednu z nejlépe organizovaných sil, která dokázala porážet syrskou armádu.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě na kontrolním stanovišti v Mosulu

Na konci prosince 2013 ISIL společně se členy dalších skupin získal kontrolu nad iráckým městem Fallúdža a částečně nad nedalekým Ramádí v provincii Anbár. [celá zpráva]

Ovládl také Mosul[celá zpráva] Poté pokračoval v postupu, ovládl Tikrít. [celá zpráva]

Po těžkých bojích získal i Bajdží, kde jsou rafinérie, a upevnil své pozice, když se mu podařilo obsadit Kajm na hranicích Sýrie a Iráku. [celá zpráva]

Hned poté dobyl Rutbu na silnici z Bagdádu do Ammánu a města Ana a Ráva.  [celá zpráva]

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil chalífát

Podle analytické organizace Brookings Institution v Iráku za Islámský stát bojovalo v roce 2014 asi 5000 až 6000 lidí, o tisíc víc pak v Sýrii. Bojovníci v Sýrii jsou většinou Syřané, jejich veliteli jsou pak cizinci, často z Iráku, Čečenska a Afghánistánu. V Iráku bojují hlavně Iráčané.

Podle francouzského odborníka na Blízký východ Romaina Cailleta skupina volí jako velitele bojových operací především Iráčany a Libyjce, za duchovní vůdce pak vybírá lidi ze Saúdské Arábie a Tuniska. Za IS bojuje i několik set lidí hovořících francouzsky, kromě Francouzů jsou to Belgičané a lidé ze severní Afriky.

IS za sebou nemá podporu žádného státu a je závislý na darech jednotlivců. Většina z nich pochází ze zemí Perského zálivu. V Iráku se opírá o některé místní kmenové vůdce.

Postup v Iráku mu ale zajistil značné prostředky. Už na začátku roku 2014 získal peníze z bank ve Fallúdži a v červnu získal po dobytí Mosulu a dalších měst nejméně 500 miliard iráckých dinárů (8,7 miliardy korun). Islámský stát navíc na svých územích vybírá daně, platí například za průjezd kamiónů. Platit mu musejí i křesťané.

Krvavé boje a úpadek IS

Jen v průběhu roku 2014 si násilnosti v Iráku a Sýrii vyžádaly skoro 100 000 mrtvých.

V Islámském státě vznikla a rozvinula se funkční státní struktura. Na svém území vybíral daně, staral se o infrastrukturu, měl vlastní soudy, úřady, dopravní policii i náboženskou policii Hisba. Křesťané nemuseli konvertovat k islámu, pokud platili "daň z hlavy" tzv. džizju, která vychází z koránu. Zřízení, které IS zavedl, bylo ale zločinecké, vraždil zajaté vojáky a své odpůrce. Mnohé vraždy také natáčel a videa posléze zveřejňoval.

Fotografie z vraždy

Lidé často umírali jen kvůli mstě či kvůli svému náboženství. Na územích bylo dodržováno právo šaría. Samotné světové muslimské organizace ale odmítaly, že by v podání IS šlo o šaríu.

Proti IS se začala formovat mezinárodní koalice, která Islámský stát vytlačovala z dobytých území. Na jaře roku 2019 už IS žádné území neovládal. Největší zásluhu na potlačení IS má irácká armáda a kurdské milice. Opíraly se o leteckou a logistickou podporu USA, Saúdské Arábie či Turecka. V boji proti IS v Sýrii se angažovalo Rusko.

Foto: Marius Bosch, Reuters

Vozidla opuštěná lidmi prchajícími z iráckého Mosulu

V roce 2016 a 2017 proběhla krvavá bitva Islámského státu s iráckou armádou a kurskými milicemi o Mosul trvala devět měsíců. Při bojích o Mosul zahynulo více než 10 tisíc lidí, podle některých odhadů mohlo v Mosulu zahynout až 40 tisíc civilistů a 700 000 obyvatel Mosulu přišlo o své domovy. Město bylo dobyto na konci roku 2017.

Následovaly boje o města Rakka, Tal Afar a Rawa, která byla rovněž  osvobozena. Území Islámského státu se stále zmenšovalo, v březnu 2019 ztratil Islámský stát své poslední území, kterým bylo město Baghúz v Sýrii.

Foto: Rodi Said, Reuters

Poražení bojovníci Islámského státu s rodinami

Islámský stát je považován za poražený, s následky se ale Irák a Sýrie potýkají stále. Především jde o velké množství uprchlíků, kteří byli stoupenci IS. Často jde o ženy a děti. Žijí v uprchlických táborech a žádná země se k nim nehlásí. Medializovány jsou zejména případy Evropanek, které podlehly ideologii, provdaly se za bojovníky IS. Muži ve válce zemřeli a tyto ženy by se i s dětmi rády vrátily zpět do Evropy. Země je ale přijmout nechtějí a ženám například berou občanství.

Články k tématu

V Sýrii zavraždili pět sběračů lanýžů

V syrské provincii Homs při útoku teroristické skupiny zahynulo pět civilistů, píše agentura Reuters s odvoláním na syrská státní média. Oběťmi jsou podle...

Islámský stát nebezpečně posiluje

Před deseti lety byl Islámský stát (IS) na vrcholu moci, když ovládal sever a západ Iráku. Před pěti lety zažívala tato teroristická organizace naopak útlum,...

Islámský stát potvrdil zabití svého vůdce

Teroristická organizace Islámský stát (IS) potvrdila, že její dosavadní vůdce abú Husajn Husajní Kurajší je mrtev. O jeho smrti informoval již na jaře turecký...

Vůdce Islámského státu byl zabit

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Hasan Hášimí Kurajší byl zabit. Oznámil to podle agentur mluvčí islamistů v audiovzkazu na Telegramu. IS...