Hlavní obsah

Najdeme si vás, pohrozil Islámskému státu šéf íránských revolučních gard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel íránských revolučních gard Hosejn Salámí v pátek při pohřbu obětí středečních bombových útoků v Kermánu slíbil, že mrtvé pomstí. Jeho výhrůžka směřovala na teroristický Islámský stát, který se k útokům přihlásil. „O místě a čase akce rozhodnou naše síly,“ přidal se podle agentury Reuters v televizním projevu íránský prezident Ebráhím Raísí.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Vyrovnané řady rakví s oběťmi bombového útoku u hřbitova v Kermánu střežili před pohřbem členové íránských revolučních gard

Článek

„Najdeme si vás, ať jste kdekoliv,“ vzkázal Salámí strůjcům útoku, při němž zahynulo 89 lidí a další tři stovky utrpěly zranění. Prezident Raísí pak varoval nepřátele Íránu, že „poznají jeho sílu, tak jako celý svět zná sílu a schopnosti“ islámské republiky.

Íránská státní televize odvysílala záběry truchlících a plačících pozůstalých u rakví zakrytých íránskými vlajkami.

Podle agentur Reuters se skandováním slova „pomsta“ dožadovali odplaty. Přidali k tomu také „smrt Americe, smrt Izraeli“, aby bylo jasno, kam jejich nenávist míří.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský prezident Ebráhím Raísí u hrobu generála Kásima Solejmáního v Kermánu.

Íránský ministr vnitra Ahmad Vahídí posléze státní televizi řekl, že bylo zatčeno několik osob podezřelých ze zosnování útoku.

„Naše schopné zpravodajské služby odhalily velmi dobré stopy týkající se živlů zapojených do teroristických bombových útoků v Kermánu a část lidí, kteří sehráli v incidentu roli, byla zatčena,“ uvedl bez dalších podrobností.

Později oznámil, že zadržených je zatím jedenáct a jeden ze sebevražedných atentátníků byl Tádžik

Masakr v Íránu: exploze při pietě za Solejmáního zabily přes 100 lidí

Blízký a Střední východ

Středeční útok se odehrál na pietní akci na kermánském hřbitově v den čtvrtého výročí smrti íránského generála Kásima Solejmáního, na kterého Spojené státy v Bagdádu v roce 2020 spáchaly atentát.

Islámský stát uvedl, že ve středu dva jeho členové odpálili na sobě pásy s výbušninami v davu, který se shromáždil u hřbitova.

Šlo druhý nejtragičtější útok v dějinách Íránu. Ten nejhorší se odehrál v srpnu 1978, kdy při žhářském útoku na kino v jihoíránském Abadánu zahynuly více než čtyři stovky lidí.

K odpovědnosti za masakr v Íránu se přihlásil Islámský stát

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám