Hlavní obsah

Islamisté plánují v Británii teroristické útoky, upozorňuje tamní vláda. Varuje i před Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně vnitra Spojeného království Suella Bravermanová varovala před teroristickými útoky, které má Islámský stát společně s Al-Káidou plánovat na britském území. Bravermanová to napsala v nové strategii proti terorismu, uvedl s odkazem na člena britského parlamentu britský deník The Times. Bravermanová mimo jiné varuje i před Ruskem, které podle ní využívá islámský terorismus k rozdělování Spojeného království.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu v Sýrii

Článek

V nové strategii proti terorismu, která vyjde tento týden v úterý, ministryně vnitra podle The Times označila hrozbu islamistického terorismu za vůbec tu „nejzávažnější“ ve Spojeném království. Tato hrozba má podle ní také pokrýt až tři čtvrtiny veškerých aktivit kontrarozvědky a bezpečnostní agentury Mi5, která se na tyto záležitosti specializuje.

„Je o tom, že roztříštěnost Islámského státu a al-Káidy nyní představuje pro naše lidi zcela jinou hrozbu,“ řekl dále zdroj, podle kterého bude z terorismu těžit hlavně Rusko a Írán.

„Teroristických narativů využívají i nepřátelští aktéři, jako je Rusko, které se snaží na Západě prosazovat rozdělující a polarizující narativy. To se bude v budoucnu pravděpodobně stupňovat,“ uvádí se v nové protiteroristické strategii podle deníku The National, který se zaměřuje na dění na Středním východě.

„Jedná se o první zprávu za posledních pět let a je to komplexní aktualizace reakce Spojeného Království na terorismus,“ uvedl pro list The Times zdroj z britského parlamentu, jehož identitu deník zná.

Nezvykle ostrý hlas z Rakouska: Rusko vykazuje rysy fašistického státu, tvrdí poslankyně

Zahraniční

Účty napojené na Rusko podle nové strategie využily teroristické útoky, jako byl například sebevražedný bombový útok v Manchesteru, k rozdělování britské společnosti, a to šířením krajně pravicově zaměřených zpráv.

Terorismus pod drobnohledem

V minulém roce britské tajné služby zatkly 169 osob za trestné činy související s terorismem, přičemž v tomto červenci probíhá na 800 policejních protiteroristických vyšetřování v zemi.

The Times navíc uvedl, že se v reakci na hrozbu ve Spojeném království v blízké budoucnosti očekává ještě důslednější sledování a vyšetřování extremistických aktivit.

Plánovaný útok

Deník The Daily Mirror koncem června informoval o plánovaném útoku na „veřejné shromáždění“, který mají chystat teroristé z Islámského státu.

„Víme, že ISIS hovoří s teroristy ve Spojeném království, a víme, co plánují. Je to velký útok,“ uvedl pro britský deník generál Abdul-Wahab al-Saadi, který šéfuje Irácké protiteroristické službě (ICTS).

„V posledních několika týdnech jsme zahájili rozsáhlé operace proti Islámskému státu a zabili jsme velké množství teroristů. Při jednom náletu jsme zabili asi pět, z nichž většina byla vysoce postavená,“ řekl al-Saadi a dodal, že podle jeho informací k příštímu teroristickému útoku dojde právě na území Spojeného království.

Na otázku deníku, zda vyšetřování odhalilo totožnost teroristů, generál odpověděl, že se jedná o „britské státní příslušníky“.

Polský mladík plánoval teroristický útok inspirovaný Islámským státem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám