Hlavní obsah

Švýcarská džihádistka dostala za chladnokrevný útok v obchodním domě 9 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v jihošvýcarské Bellinzoně poslal v pondělí na devět let do vězení 29letou Švýcarku, která se v roce 2020 ve jménu takzvaného Islámského státu (IS) pokusila v obchodním domě v Luganu zabít dvě ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odsouzená, která trpí duševními problémy, má podle soudu kromě vězení podstoupit léčení. Podle expertů trpí lehkou duševní retardací a jednou z forem schizofrenie.

Soud podle agentury AFP ve shodě s návrhem obžaloby dospěl k závěru, že žena se dopustila „dvojnásobného pokusu o vraždu“. Žena, jejíž jméno soud nezveřejnil, byla kromě toho odsouzena za porušení článku, který staví mimo zákon islamistické teroristické organizace Al-Káida a Islámský stát.

Neměla „žádnou úctu k lidskému životu“, jednala chladnokrevně a čin plánovala, uvedla předsedkyně soudu Fiorenza Bergominiová při čtení rozsudku.

Odsouzená se 24. listopadu 2020 v nákupním středisku Manor v Luganu pokusila podříznout hrdlo dvěma ženám poté, co si na místě koupila nůž. Jedna z obětí byla vážně zraněna na krku, druhá utrpěla lehčí poranění na ruce a společně s dalšími lidmi dokázala útočnici zpacifikovat.

Teror ve Švýcarsku: Útočnice s nožem zranila dvě ženy

Evropa

Žena při napadení obětí vyvolávala svou oddanost takzvanému Islámskému státu. Podle obžalovacího spisu provolávala „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký) a „Pomstím proroka Mohameda“ a prohlásila, že je na místě ve jménu IS. U soudu neprojevila žádnou lítost. Naopak poznamenala, že kdyby mohla, provedla by čin lépe a s pomocníky.

Islamistka byla už před útokem úřadům známa, protože se podle policie zamilovala do „džihádistického bojovníka“, kterého poznala na internetu, a chtěla se s ním v roce 2017 setkat v Sýrii. Turecké úřady však dceru švýcarského otce a srbské matky na hranici se Sýrií zadržely a vrátily ji do Švýcarska.

Švýcarsku se zatím velké teroristické činy s islamistickým motivem vyhýbaly. V roce 2020 se však v zemi odehrály hned dva útoky nožem. Několik týdnů před luganským útokem mladý turecko-švýcarský státní příslušník, který se v roce 2019 pokusil odcestovat do Sýrie, ubodal kolemjdoucího na ulici v západošvýcarském Morges.

Reklama

Výběr článků

Načítám