Hlavní obsah

Britský poslanec radši vzdal kandidaturu. Islamisté mu vyhrožují smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzervativní poslanec britského parlamentu Mike Freer se kvůli strachu o svůj život a o život své rodiny rozhodl nekandidovat v příštích volbách v obvodu Finchley and Golders Green v Londýně. V posledních letech totiž obdržel celou řadu výhružek smrtí, minimálně některé z nich od islámských extremistů, a v prosinci dva pachatelé dokonce provedli žhářský útok na jeho kancelář na severu Londýna. Podle něj to vše souvisí s jeho proizraelskými názory.

Foto: Profimedia.cz

Britský poslanec Mike Freer

Článek

„Přijde okamžik, kdy se ohrožení vaší osobní bezpečnosti stane až příliš velké,“ cituje deník The Guardian britského poslance, který dále uvedl, že nechce ohrožovat ani svoji rodinu.

Freer v minulosti čelil sérii výhrůžek smrtí, které podle jeho slov souvisí s jeho proizraelskými názory. Několik z nich přitom měla mít na svědomí islámská skupina Muslims Against Crusades, která v jednom případě poslanci vyhrožovala, že ho její člen „přijde pobodat“.

Pro deník The Daily Mail Freer už dříve uvedl, že od svého zvolení v roce 2010 čelil nejméně 13 nebezpečným výhružkám.

Vůdce Hamásu potvrdil, že „od řeky k moři“ opravdu znamená zničení Izraele. Pochválil západní studenty

Blízký a Střední východ

„Na prahu (domu) mi nechali zápalné lahve a na autě vzkazy,“ popsal jeden z incidentů Freer. „K tomu běžný vandalismus. Některé incidenty byly opravdu nebezpečné,“ dodal.

V prosinci loňského roku navíc dva pachatelé zapálili jeho kancelář na severu Londýna, což podle něj byla poslední kapka, kvůli níž se rozhodl příště již ve svém volebním obvodě nekandidovat. V lednu byli za útok, ke kterému podle jiné zprávy deníku The Guardian došlo na Štědrý den, odsouzeni dva lidé 42letý Paul Harwood a 32letá Zara Kasoryová.

Foto: Profimedia.cz

Útok na kancelář britského poslance

O vlásek unikl smrti

15. října 2021 došlo k vraždě jiného poslance za londýnský obvod Southend West Davida Amesse, kterého ubodal sympatizant Islámského státu Ali Harbi Ali. Původně však vrah sledoval právě Freera a jeho kancelář ve Finchley. Ten se tam ale v den vraždy kvůli změně plánu nenacházel.

Když se Freer loni dozvěděl, že měl Ali v úmyslu napadnout právě jeho, rozhodl se společně se svým týmem, že při účasti na plánovaných veřejných akcích budou všichni nosit speciální vesty proti bodnutí.

„Měl jsem velké štěstí, že jsem v ten den, kdy jsem měl být ve Finchley, náhodou změnil své plány a byl jsem na ulici (v londýnském obvodě Westminster) Whitehallu,“ uvedl britský poslanec.

„Kdoví, jestli bych také nebyl napaden, nebo jestli bych útok přežil. (Pachatel) říkal, že přišel do Finchley, aby mě napadl,“ dodal.

Freer zastupuje volební obvod s nejvyšším podílem židovským voličů. Sám je dlouholetým izraelským sympatizantem a dlouhodobě podporuje dvoustátní řešení existence Izraele a Palestiny vedle sebe.

„Byl jsem příznivcem Izraele a dvoustátního řešení dlouho předtím, než jsem se začal angažovat v obvodu Finchley a Golders Green. Toto rozhodnutí vycházelo z mého osobního přesvědčení, nikoliv pouze z volebního obvodu,“ prohlásil už dříve pro The Daily Mail.

Útočníka s nožem před košer obchodem v Londýně zlikvidovala židovská hlídka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám