Hlavní obsah

Radikální islamisté unesli v Burkině Faso padesát žen, milion lidí je odříznut

Ougadougou

Padesát žen bylo minulý týden uneseno ze dvou vesnic na severu Burkiny Faso. Několika se podařilo utéci a informovat úřady, napsal v pondělí list The Guardian. V oblasti odříznuté islamisty žije skoro milion lidí.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlice z Arbindy v Burkině Faso

Článek

Asi čtyřicet žen bylo uneseno ve čtvrtek asi 12 kilometrů jihovýchodně od Arbindy a dalších 20 v pátek severně od města. Zmocnili se jich islámští radikálové napojení na Islámský stát a al-Káidu, kteří v oblasti operují.

„Ženy šly společně sbírat listí a ovoce v buši, protože tu nezůstalo nic k jídlu,“ uvedl jeden vesničan a dodal, že si ve čtvrtek vzaly vozíky a vyrazily. „Když se večer nevrátily, mysleli jsme si, že měli s dvoukoláky problémy,“ uvedl další. Realita však byla horší: „Tři se vrátily a řekly nám, co se stalo.“

Uvedl, že další den bylo uneseno dalších dvacet žen, které vyrazily v pátek ráno a nevěděly o tom, co se stalo. „V obou skupinách se některým ženám povedlo utéci a vrátit se do vesnice pěšky. Jsme přesvědčeni, že je únosci vzali na své základny.“

Místní úředníci únosy potvrdili. Armáda a její pomocníci z řad civilistů se pokusili ženy najít a prohledat oblast, ale neuspěli.

Islamisté odřízli milion lidí

Arbinda leží v sahelské oblasti na severu Burkiny Faso, která je odříznutá džihádisty, takže se tam nedostává potravin, které se nedají kvůli blokádě dovážet. Město i okolní vesnice jsou pravidelně cíli útoků džihádistů, kteří se zaměřují často na civilisty.

V srpnu 2021 zabili 80 lidí včetně 65 civilistů při útoku na kolonu, která je vezla do Arbindy. V prosinci 2019 zemřelo při útoku na město 42 lidí včetně 35 civilistů.

Podle OSN je na severu a východě země odříznut téměř milion lidí. Loni v listopadu mluvčí občanských skupin v oblasti Idrissa Badini upozornil, jak zoufalá je jejich situace: „Hlad dostáhl takového stupně, že začali zabíjet děti a starce. Pravidelné pozemní kolony, které sloužily k zásobování potravinami a nezbytnými potřebami, byly zastaveny. Za poslední dva měsíce do Arbindy nedorazilo nic. Populace je na hranici humanitární katastrofy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám