Hlavní obsah

Zmrzlina v Chorvatsku nikdy nebyla dražší, stěžují si místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistická sezóna v Chorvatsku ještě nezačala, a ceny zmrzliny už vyletěly vzhůru. Podle webu Dnevno.hr se místní shodují, že oblíbená sladkost nikdy nebyla dražší. V centru Splitu podle webu vecernji.hr stojí kopeček už nyní v přepočtu téměř stovku.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Tradiční prodej zmrzliny po kopečcích.

Článek

Chorvaté, a možná i někteří turisté, si letos během letních veder místo zmrzliny nejspíš najdou jiné osvěžení. Příčinou je podle serveru Dnevno.hr její cena.

Zatímco loni se kopeček v Chorvatsku prodával v průměru za tři eura (zhruba 75 Kč), letos v turisticky atraktivních lokalitách, jako je třeba centrum Splitu, už teď stojí 3,90 eura (98,10 korun).

Foto: Naturhouse

Zmrzlina z čerstvého rybízu

„Myslím, že s přechodem na euro zmrzlina zdražila ze všeho nejvíc. To bylo loni. Zdá se ale, že letos to pokračuje,“ řekl webu Dnevnik.hr Mario ze Splitu. „Zmrzlinu jsem letos ještě neměl,“ postěžoval si. „Ty peníze za to prostě nedám,“ prohlásil.

V cukrárně v dubrovnické ulici Stradun kopeček stojí čtyři eura (101 Kč) už teď.

Anketa

Láká vás letos Chorvatsko jako místo pro letní dovolenou?
Ano
11,3 %
Ne
88,7 %
Celkem hlasovalo 17179 čtenářů.

„Ano, možná je dražší, ale je výborná a my jsme tady na prodlouženém víkendu a nehodláme šetřit,“ řekl webu Dnevnik.hr turista z Británie, který se představil jako Alty a z cukrárny si odnášel kornout se třemi kopečky.

Průzkum: kopeček za euro

V italských Benátkách podle serveru kopeček zmrzliny už nyní stojí v průměru 4,50 eura (113,20 Kč). „Brzy je doženeme,“ konstatoval chorvatský web a připomněl, že loni v srpnu v Beach baru v letovisku Barbariga v Istrii stál tehdy rekordních sedm eur (176 Kč).

Chorvaté ale mají o ceně mražených sladkostí své představy. Podle průzkumu portálu Dnevnik.hr 91 procent z nich považuje za přijatelnou cenu jednoho kopečku zmrzliny jedno euro (25 Kč), pět procent je ochotno zaplatit nejvýše dvě eura (50 Kč) a zbývající čtyři procenta tři eura (75 Kč) i víc.

Dovolená v Chorvatsku? Připravte se, bude to cenová jízda

Evropa
Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Chorvatské pobřeží Jadranu

Reklama

Výběr článků

Načítám