Hlavní obsah

„Alláhu akbar.“ Islámský stát zveřejnil video z masakru u Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpravodajská agentura Al-Amaq napojená na Islámský stát zveřejnila záběry z kamer připevněných na těla teroristů z pátečního moskevského masakru, při kterém podle poslední bilance zemřelo přes 150 lidí. Další více než stovka osob byla hospitalizována.

Záběry z kamer na tělech teroristůVideo: Al-Amaq

 
Článek

Záběry kolující po sociálních sítích ukazují skupinku teroristů, kteří běží po chodbách obchodního centra Krokus ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy. V jedné části videa terorista střílí z automatické pušky, v jiné je možné vidět dalšího teroristu držícího zakrvavený nůž, což naznačuje, že teroristé do lidí nejen stříleli, ale i bodali.

Jeden z teroristů navíc natočil i selfie záběry, na kterých křičí „Alláhu akbar“, tedy „Bůh je velký“. Po sociálních sítích navíc kolují i další, mnohem brutálnější záběry.

Jde v pořadí již o třetí potvrzení Islámského státu, že za pátečním útokem stojí jeho bojovníci. Poprvé se k útoku přihlásili už v pátek, podruhé v sobotu, kdy Islámský stát uvedl, že útok v Rusku je součástí války se zeměmi bojujícími proti islámu.

„Útok se odehrál v kontextu zuřící války mezi Islámským státem a zeměmi bojujícími proti islámu,“ cituje agentura Reuters prohlášení Islámského státu.

Islámský stát: Útok v Rusku je součástí války se zeměmi bojujícími proti islámu

Evropa

Moskva ale i přesto trvá na tom, že teroristé byli napojení na Ukrajinu. Ruský diktátor Vladimir Putin v projevu po pátečním masakru totiž bez jakéhokoli důkazu uvedl, že Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečných přechod hranic. Kyjev jakékoli zapojení odmítá.

„(Pachatelé) se pokusili o útěk a cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice,“ prohlásil Putin v projevu, jehož přepis poskytla ruská vládní agentura TASS.

Ruští propagandisté přitom obvinili Ukrajinu jen několik hodin po pátečním útoku. Pro své tvrzení, stejně jako Putin, nicméně žádný důkaz nepředložili.

Foto: Video Obtained By Reuters, Reuters

Teroristický útok v Krasnogorsku, 22. března 2024. Na snímku pachatelé střelby

Putin v proslovu: Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečný přechod hranice

Evropa

Putin smetl varování ze stolu

Tři dny před útokem v Moskvě navíc Putin odmítl varování západních zemí před teroristickým útokem v Rusku a označil je za záměr zastrašit a destabilizovat ruskou společnost.

Putin se takto podle jiné zprávy agentury TASS vyjádřil na zasedání Federální služby bezpečnosti (FSB), kde uvedl, že „nedávná provokativní prohlášení řady oficiálních západních struktur o možnosti teroristických útoků v Rusku“ jsou „nehorázným vydíráním“ za účelem destabilizace a zastrašení společnosti.

Jako první před teroristickým útokem varovala ambasáda Spojených států v Moskvě, která ve čtvrtek 7. března uvedla, že extremisté mají bezprostřední plány zaměřit se na velká shromáždění v Moskvě.

Varování posléze vydalo Spojené království a po něm země z celého světa, včetně Švédska, Austrálie, Německa nebo Kanady. Později o možném teroristickém útoku varovala i česká ambasáda v Moskvě.

„V návaznosti na aktuální zprávy o možných útocích extremistických skupin ve velkých ruských městech Velvyslanectví České republiky v Moskvě vyzývá české občany, již se nacházejí na území Ruska, ke zvýšené opatrnosti. Rovněž doporučujeme vyhýbat se místům s velikou koncentrací osob,“ uvedlo české velvyslanectví v prohlášení na webu.

Putin tři dny před masakrem v Moskvě mávl rukou nad varováním Západu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám