Hlavní obsah

Putinovi teče do bot. Do jeho verze o zapojení Ukrajiny hází vidle už i Bělorusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruský velvyslanec v Rusku Dmitrij Krutoj podle agentury Belta prohlásil, že běloruské tajné služby spolupracovaly s Ruskem, aby se útočníci zodpovědní za páteční masakr v Moskvě nedostali přes rusko-běloruskou hranici. Přímo tak popřel slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který v sobotním projevu uvedl, že útočníci chtěli prchnout na Ukrajinu a že Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečný přechod hranice.

Výbuch a střelba v koncertní síni na okraji MoskvyVideo: Reuters

 
Článek

„Od včerejška byly zvláštní služby v aktivním režimu spolupráce (s Ruskem). Šéf Výboru státní bezpečnosti byl v kontaktu se svým ruským protějškem. Hlavním úkolem včerejší (páteční) noci bylo zajistit, aby teroristé neunikli přes naši společnou hranici. Tento úkol byl splněn. Byla zavedena maximální bezpečnostní opatření,“ prohlásil v sobotu podle běloruské vládní agentury Belta Krutoj, jehož vyjádření jde proti Putinovým slovům o tom, že se útočníci pokoušeli uprchnout na Ukrajinu.

„(Pachatelé) se pokusili o útěk a cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice,“ prohlásil Putin v sobotním projevu, jehož přepis poskytla agentura TASS.

Údajní pachatelé prchali ve voze Renault Thalia a byli zadrženi v Brjanské oblasti u vesnice Chacun, která se nachází zhruba 150 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Chacun je ale blízko také hranicím s Běloruskem, od nichž se nachází zhruba 200 kilometrů.

Putin v proslovu: Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečný přechod hranice

Evropa

Běloruský velvyslanec však není jediný, kdo do Putinovy verze hází vidle. Teroristické hnutí Islámský stát (IS) se totiž už třikrát k útoku přihlásilo. Poprvé to bylo už v pátek, podruhé v sobotu, kdy Islámský stát uvedl, že útok v Rusku je součástí války se zeměmi bojujícími proti islámu.

Naposledy zpravodajská agentura Al-Amaq, která je napojená na Islámský stát, zveřejnila záběry z kamer připevněných na těla teroristů, kteří mají páteční masakr v Krasnogorsku u Moskvy na svědomí. Někteří se snaží verzi o Islámském státu zpochybnit poukazem na to, že to není jeho styl, protože nešlo o sebevražedný útok. Část útočníků z pařížského Bataclanu v roce 2015 ovšem také uprchla a snažila se skrýt.

Putinovi se zatím jeho verze o zapojení Ukrajinců hroutí. Ruští propagandisté v čele s Margaritou Simonjanovou přitom už pár hodin po útoku tvrdili, že za útokem stojí Ukrajinci. Simonjanová dokonce uvedla, že je zapojení Islámského státu vyloučeno.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin zapálil svíčku na památku obětí útoku v koncertním sále Crocus City Hall v den státního smutku v Rusku

KOMENTÁŘ: Putina dohánějí kostlivci ve skříni – Alex Švamberk

Komentáře

„Není to ISIS. Jsou to Ukrajinci. (…) Je to dobře koordinovaný tým několika dalších, rovněž známých zkratek,“ uvedla na Telegramu Simonjanová, která „zkratkami“ pravděpodobně myslela ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR nebo americkou Ústřední zpravodajskou služb CIA. Spojené státy totiž už 7. března před teroristickým útokem v Rusku varovaly. Putin jejich zprávu smetl ze stolu se slovy, že jde o záměr zastrašit a destabilizovat ruskou společnost.

Páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy si podle nejnovější bilance zveřejněné agenturou RIA Novosoti vyžádal 137 obětí. Toto číslo ovšem nemusí být konečné, stále totiž na místě probíhá ohledávání místa činu a je možné, že záchranné složky naleznou další mrtvá těla.

„Alláhu akbar.“ Islámský stát zveřejnil video z masakru u Moskvy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám