Hlavní obsah

Kosil lidi jako figurky. New York soudí nejhorší teror od 11. září

Uzbek Sayfullo Saipov, obviněný z toho, že o Halloweenu 2017 na newyorské cyklostezce pronajatým nákladním vozem smrtelně zasáhl osm lidí, se zradikalizoval sledováním videí Islámského státu (IS) na internetu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sayfullo Saipov

Článek

Obžalovaný neztratil nic ze svého přesvědčení, že měl náboženskou povinnost zabít co nejvíc nevěřících. „A jak tu dnes sedíme, stále tomu věří. Nadále nepochybuje o tom, že je stále vojákem IS a že to byla boží vůle, aby udělal to, co udělal,“ řekl podle CNN David Patton, jeho soudem jmenovaný obhájce, v pondělí, první den procesu.

„Udělal to, protože se ponořil do světa zpráv ISIS na internetu a v sociálních médiích v chatovacích skupinách, hodin a hodin audio a videomateriálů a dalších pokladů. A nabyl přesvědčení, že je pro něj náboženskou povinností spáchat mučednický útok,“ dodal Patton.

Teror na Manhattanu: Studenti si mysleli, že je to halloweenský žert

Amerika

Saipov se u federálního soudu přiznal k 28 bodům obžaloby, včetně osmi vražd, 18 pokusů o vraždu a dalších obvinění z terorismu v souvislosti s nejsmrtelnějším teroristickým útokem v New Yorku od 11. září 2001, kdy al-Kajdá navedla letadla do obou věží Světového obchodního centra.

Chlubil se a usmíval

Obžalovaný 31. října 2017 najatým pick-upem najížděl do lidí na cyklostezce West Side, až po více než kilometru zastavil a vrazil do školního autobusu. Saipov se poté pokusil utéct a zastavil ho až policista, který ho střelil do břicha. „Kosil lidi jako figurky,“ řekla tehdy svědkyně Abigail Parkerová.

Prokurátor Alexander Li v pondělí u soudu prohlásil, ze Saipov „dychtivě vyprávěl“ federálním agentům o svém teroristickém spiknutí. „Chlubil se, jak útok plánoval a nacvičoval. Vypověděl, že jeho cílem bylo zabít co nejvíce lidí, protože vůdce ISIS vyzval k útokům a on na to reagoval,“ dodal návladní. Při rozhovoru s federálními agenty v nemocnici se při vzpomínce na masakr usmíval, řekl žalobce. Podle něho také požádal, aby v té době v jeho nemocničním pokoji visela vlajka IS.

Rozsudek může znít: hrdelní trest

Saipov přišel do USA z Uzbekistánu v roce 2010 a před útokem žil v New Jersey s manželkou a třemi dětmi, živil se jako řidič kamionu a jezdil i pro společnost Uber. Očekává se, že proces potrvá tři měsíce. Porota nakonec rozhodne o vině obžalovaného a o tom, zda bude odsouzen k trestu smrti nebo doživotnímu vězení. V případě trestu smrti musí být verdikt jednomyslný, píše The Wall Street Journal.

Ostře sledované soudní líčení se Saipovem je prvním procesem u federálního soudu za prezidenta Joea Bidena, v němž úřad veřejného žalobce žádá pro obžalovaného hrdelní trest.

Biden je odpůrcem trestu smrti a jeho administrativa zavedla moratorium na popravy vězňů odsouzených federálními soudy v roce 2021. Většinu poprav v USA vykonávají úřady jednotlivých států, nikoli federální vláda. V New Yorku soudy udělují trest smrti jen velmi zřídka.

Na Silvestra našli v Brně zavražděnou ženu. Podezřelý byl zadržen na záchytce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám