Hlavní obsah

Šéf IS se při tureckém zásahu zabil sám, vyhodil se do vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce teroristického Islámského státu (IS) Abú Husajn Kurajší, který přišel o život při sobotní operaci tureckých tajných služeb v Sýrii, se zabil sám. V kritické chvíli, když už mu hrozilo zajetí, odpálil vestu s výbušninami, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného, vysoce postaveného tureckého představitele.

Turecká tajná služba podle Erdogana zabila na severu Sýrie vůdce IS.Video: Reuters

 
Článek

O smrti vůdce IS informoval v neděli v televizním vystoupení turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který vede kampaň před volbami 14. května, kdy bude obhajovat své křeslo.

Agenti Kurajšího podle Reuters vypátrali u Afrínu na severozápadě Sýrie. Zmíněná oblast funguje jako poslední bašta vůdců IS. Podle dostupných informací turecké speciální síly šly do akce po boku syrských oddílů, které Ankara dlouhodobě podporuje. Kurajší podle Reuters odpálil vestu s výbušninami, kterou měl na sobě, v okamžiku, kdy bylo jasné, že mu hrozí zajetí. Stal se třetím šéfem této teroristické organizace, který od roku 2019 zahynul podobným způsobem. Na vypátrání místa, kde se šéf IS skrýval, turecká tajná služba MIT spolupracovala i s Irákem.

Čtyři šéfové za čtyři roky

Kurajší převzal vedení IS teprve loni v listopadu poté, co byl zabit abú Hasan Hášimí Kurajší, který vedl tuto teroristickou organizaci od loňského března. Očekává se, že IS brzy oznámí jméno svého nového šéfa. Podle iráckých tajných služeb je pravděpodobné, že bude – podobně jako jeho předchůdci – i nový vůdce IS pocházet z Iráku.

K IS se stále hlásí až 7000 lidí, z nichž polovina jsou bojovníci. Případný nový lídr IS bude čtvrtým šéfem teroristické skupiny za poslední čtyři roky.

Erdogan vytahuje další předvolební eso: Zabili jsme vůdce Islámského státu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám