Hlavní obsah

Ukrajina spojencem islamistů? Když on Zelenskyj je takový zvláštní Žid, argumentuje Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je takový zvláštní Žid. Odpověděl tak na otázku, jak může Kreml spojovat páteční masakr v Moskvě spáchaný islamisty s ukrajinským vedením, když v jeho čele stojí prezident hlásící se ke svému židovskému původu. Informuje o tom nezávislý zpravodajský server Meduza.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„No (ve vedení Ukrajiny) je takový zvláštní druh Žida, který v mnoha ohledech projevuje sympatie a tíhne k nacionalistickému duchu, jenž prostupuje vedením kyjevského režimu. To lze říct jednoznačně na základě faktů a prohlášení,“ odpověděl podle Meduzy Peskov, aniž by jakákoli fakta předložil.

Peskov dále uvedl, že dokud probíhá vyšetřování útoku, při němž zemřelo na 150 lidí, nemohou si některé oficiální orgány dovolit vydávat jakákoli prohlášení.

„I když doporučuji, abyste si velmi pozorně přečetli prohlášení prezidenta (Vladimira) Putina, která učinil v posledních dvou dnech. Jsou v této souvislosti velmi důležitá,“ dodal mluvčí Kremlu.

Putin uznal, že teroristický útok spáchali islamisté. Stále ale hledá spojitost s Ukrajinou

Evropa

Putin v sobotu v projevu také bez jakéhokoli důkazu uvedl, že čtyři pachatelé teroristického útoku směřovali k hranicím s Ukrajinou, kde jim prý Ukrajinci připravili bezpeční přechod. Islámský stát, který se k útoku třikrát přihlásil, vůbec nezmínil.

„Všichni čtyři přímí pachatelé teroristického útoku, tedy všichni ti, kteří stříleli a zabíjeli, byli nalezeni a zadrženi. Pokusili se o útěk a cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice,“ prohlásil Putin v projevu, jehož přepis poskytla agentura TASS.

Putin dál hraje ukrajinskou kartu

Putin o zapojení islamistů poprvé hovořil v pondělí, tedy více než tři dny po pátečním útoku. „(Tento) zlý čin může být jen dalším článkem v celém řetězci pokusů těch, kteří od roku 2014 bojují s naší zemí prostřednictvím nacistického kyjevského režimu,“ dodal podle listu The Financial Times k zapojení IS, čímž se útok znovu pokusil spojit s Ukrajinou.

Ruský prezident v pondělí dále uvedl, že by měly být zodpovězeny otázky, „proč se teroristé po spáchání trestného činu snažili dostat právě na Ukrajinu“ a „kdo tam na ně čekal“.

„Je jasné, že ti, kdo podporují kyjevský režim, nechtějí být spoluviníky teroru a sponzory terorismu. Ale otázek je opravdu hodně,“ řekl ruský prezident. Dodal, že útok byl spáchán „rukou radikálních islamistů“, ale USA se podle Putina snaží přesvědčit ostatní země, že „v moskevském teroristickém útoku není žádná kyjevská stopa a že krvavý teroristický útok spáchali vyznavači islámu“.

Přiznání Islámského státu potvrdily Spojené státy americké, které podle listu The New York Times uvedly, že už od začátku března shromažďovaly zpravodajské informace o tom, že ISIS-K (afghánská pobočka IS se sídlem v Chorásánu – pozn. red.) plánuje útok na Moskvu. Ve čtvrtek 7. března pak USA vydaly varování před možnými teroristickými útoky.

Ukrajina jakákoli obvinění důrazně odmítá. „Považujeme taková obvinění za plánovanou provokaci Kremlu, jejímž cílem je podnítit protiukrajinskou hysterii v ruské společnosti, vytvořit podmínky pro zvýšenou mobilizaci ruských občanů k účasti na zločinné agresi proti naší zemi a zdiskreditovat Ukrajinu v očích mezinárodního společenství,“ uvedla v prohlášení ukrajinská diplomacie.

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám