Hlavní obsah

Němka dostala 14 let. Jako členka IS se podílela na utýrání pětileté jezídské holčičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Mnichově v úterý odsoudil k 14 letům vězení Jennifer Wenischovou, Němku, která byla dřív členkou teroristického hnutí Islámský stát (IS). Se svým exmanželem utýrali zotročenou pětiletou jezídskou dívku k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Wenischová si v úterý před soudem zakryla obličej deskami.

Článek

Jennifer Wenischová byla už v roce 2021 odsouzena k deseti letům vězení, mimo jiné za zločin proti lidskosti zotročením s následnou smrtí. Generální prokurátor však požádal o prodloužení trestu na 14 let. Soud tento rozsudek v úterý potvrdil, informuje německý deník Zeit.de.

Nynější rozhodnutí soudu lépe zohledňuje počínání Wenischové, která nebyla jen pasivní spolupachatelkou, ale aktivně se na zločinech podílela, uvedla obžaloba podle televize Welt. Součástí žalující strany bylo nejen státní zastupitelství, ale také matka zemřelé pětileté jezídky, která byla sama zotročena.

Nyní 32letá žena se v roce 2021 přiznala k tomu, že jako členka IS během svého pobytu v Iráku přihlížela tomu, jak její tehdejší manžel pomalu utýral dítě k smrti. Muž holčičku připoutal na dvoře a nechal ji na žhavém poledním slunci zemřít žízní.

Wenischová pocházející z dolního Saska dítěti nepomohla, prý ze strachu, že by na ni manžel křičel nebo ji udeřil. „Věděla, že dítě bude trpět,“ stojí v obžalobě. Její jednání bylo vedeno „sobeckou pohodlností“. Také přiznala, že držela zbraň u hlavy dívčiny matky, protože ji tak chtěla přinutit, aby přestala plakat nad mrtvou dcerou.

Bývalý manžel Wenischové, který pochází z Iráku, dostal v roce 2021 u soudu ve Frankfurtu nad Mohanem za genocidu a za spáchání válečného zločinu s následkem smrti doživotní trest vězení. Jeho rozsudek je již pravomocný.

Matka musela sledovat dívčinu smrt

Podle právníka zastupujícího matku utýrané jezídské dívky jde o výjimečný případ. A to kvůli tomu, že žena sledovala smrt své dcery a nemohla nic udělat. Podle něj šlo o krutou genocidu a brutalitu vůči bezbrannému dítěti. „Zabili mi dítě před mýma očima. S tím se nesmířím,“ citoval právník matku zabité jezídky.

Stoupenci IS považovali jezídy za nepřátele, dokonce za uctívače ďábla. V srpnu 2014 spáchal IS genocidu jezídů v irácké oblasti Sindžár, během které byly vyhlazeny celé vesnice. Počty mrtvých se odhadují na tři až pět tisíc. Zatímco muži byli zabíjeni, ženy byly odvlečeny do otroctví.

Kdo jsou jezídové?

Jezídi jsou etnicko-náboženská menšina žijící v Iráku, Sýrii, Turecku a Arménii. Jejich víra je monoteistická a vychází z íránsko-mezopotamské tradice, která je ovlivněna islámem. Hlavním představitelem božstva je Melek Taus, Paví anděl. Jezídismus je často označován jako původní náboženství Kurdů, nicméně jezídi nyní sami sebe vnímají jako oddělenou skupinu.

Příslušníků této náboženské skupiny je kolem 800 tisíc. Největší skupina žije v severním Iráku poblíž Mosulu, odkud část v roce 2014 uprchla před islamisty do Sýrie. Menší komunity se nacházejí také v Sýrii, Turecku, Gruzii, Arménii a Německu.

V roce 2014 vtrhli bojovníci Islámského státu do rodné oblasti jezídů v severním Iráku. Jezídové uprchli na horu Sindžár, mnoho z nich bylo zabito, hlavně muži, a přibližně 7 tisíc žen a dívek bylo zajato a zotročeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám