Hlavní obsah

Ve Francii zatkli 16letého chlapce, který chtěl během olympiády umřít jako mučedník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka, který na sociálních sítích tvrdil, že chce během letních olympijských her v Paříži zemřít jako mučedník. Policie u hocha našla slib věrnosti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Případ ve středu podle stanice BFM TV začala vyšetřovat protiteroristická prokuratura Pnat pro podezření z „účasti na zločinném spolčení za účelem přípravy trestných činů“.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzská policie

Článek

Chlapec francouzské národnosti na sociální síti Telegram napsal, že má v úmyslu pořídit si součástky a sestrojit sebevražednou výbušnou vestu. Tu chtěl odpálit v době her v rušné obchodní a nákupní pařížské čtvrti La Défense, aby „zemřel jako mučedník ve jménu Islámského chalífátu“.

Policie se o příspěvku podle zdroje blízkého vyšetřování dozvěděla v pondělí. O den později chlapce zadržela v domě jeho rodičů v obci Marignier v Savojských Alpách poblíž hranic se Švýcarskem. Během domovní prohlídky se našel jeho mobilní telefon a množství ručně psaných dokumentů, včetně slibu věrnosti IS.

Paříž bude hostit letní olympijské hry od 26. července. Na jejich bezpečnost bude dohlížet 45 000 policistů a četníků, v pohotovosti pro případnou pomoc bude také 18 000 vojáků. Francie rovněž požádala další země o pomoc se zabezpečením her, což je podle médií během akcí tohoto rozsahu běžné.

Muž u íránského konzulátu v Paříži vyhrožoval, že se vyhodí do povětří

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám