Hlavní obsah

Zadržený Tádžik: Dali mi půl milionu rublů za to, že zabiju lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajný občan Tádžikistánu podezřelý z účasti na pátečním masakru v Moskvě ve videu kolujícím po internetu uvedl, že mu „pomocník kazatele“ na sociální síti Telegram slíbil za spáchání pátečního teroristického útoku půl milionu rublů (asi 127 tisíc korun). Záběry sdílela mimo jiné také hlásná trouba Kremlu Margarita Simonjanová, která už v pátek večer bez jakýchkoli důkazů obvinila z útoku Ukrajinu. Tyto informace nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Foto: Crashreport/Síť X/Screenshot

Údajný podezřelý Tádžik

Článek

„A tady je vůdce ghúlů. Toho jste ještě neviděli,“ stojí v telegramovém příspěvku Simonjanové, ve kterém sdílela video s údajným výslechem Tádžika.

Vyslýchající se Tádžika ptá na jméno, které nelze jednoznačně z videa rozeznat. Vládní agentura TASS nicméně uvedla, že se má jednat o muže jménem Šamsutdín Fariddun, který se narodil 17. září 1998.

Podle svých slov Fariddun vraždil s vidinou výdělku půl milionu rublů. Půlku měl dostat „na kartu“ předem, druhou část po útoku. Agentura TASS uvedla, že podezřelý měl do Ruska dorazit 4. března z Turecka, kde mu vypršely doklady, a potřeboval kvůli tomu překročit hranice. Zadržený také řekl, že zbraně mu poskytli ti, kteří si útok objednali.

Objednavatel teroristického útoku byl údajně „pomocník kazatele“, který při korespondenci na Telegramu neuvedl své jméno ani příjmení. Tádžik s ním přitom podle svých slov neměl sám od sebe začít komunikovat, pouze měl kazatele „poslouchat“.

Výslech údajného podezřelého Tádžika

Vyslýchaný mluví špatně rusky.

Co jsi dělal v Krokusu?

Zastřelil jsem.

Koho?

Lidi.

Proč?

Kvůli penězům.

Za kolik peněz?

Asi za půl milionu.

Půl milionu čeho?

Rublů.

Od koho jsi je dostal?

Ještě je nemám, jenom půlku.

Kde jsi je dostal?

Na kartu.

Kde je karta?

Zůstala tam v oblečení.

Ztracená?

Ano.

Kde jste přišli ke zbraním?

Zbraně nám poskytli oni.

Kdo oni?

Nevím, napsali mi na Telegram bez jména a příjmení.

Hledal jsi je, nebo tě našli sami?

Ne, oni mi napsali.

Proč právě tobě?

Nevím. Poslouchal jsem na Telegramu kazatele.

Napsal ti kazatel?

Jeho pomocník mi napsal.

Jak se jmenuje pomocník?

Nevím jméno ani příjmení.

Kdy ti napsal?

Asi před měsícem.

Co ti napsal?

Nabídl mi peníze.

Za co?

Za to, že provedu tyhle věci.

Jaké věci?

Vražda.

Koho jsi měl zavraždit?

Místo mi poslali.

Koho jsi měl konkrétně zavraždit?

Lidi.

Jaké lidi?

Na tom nezáleží.

Jako že máš tam vstoupit a zabíjet?

Ano.

Stop. Řekni své jméno a datum narození.

(Jméno nezřetelné.) Narozen 1998.

Celé datum narození?

17. září.

Na sociálních sítích se rozšířilo i video výslechu dalšího muže, který nehovoří rusky, ale pouze tádžicky.

„Bydleli jsme na ubytovně s dalšími migranty z Tádžikistánu. Dlouho jsem nemohl najít práci. Pak mi napsal někdo jménem Abdula a nabídl mi, že mi zaplatí, když budu zabíjet lidi,“ uvedl údajný další podezřelý.

Ve třetím výslechu, který se objevil na sociálních sítích, zadržený s ovázanou hlavou rusky téměř nemluví. Uvedl, že se jmenuje Raždab Alizoda a je mu 30 let. Na otázku, kde po útěku z Moskvy vyhodili zbraně, následuje řada zmatených odpovědí s tím, že to udělali jeho kamarádi a že on se v Rusku neorientuje. Ale potvrzuje, že když je policisté zadrželi, neměli podezřelí u sebe žádné zbraně.

Později se sociálními sítěmi začalo šířit video, na němž je zadrženému muži během zásahu ozbrojeným mužem úmyslně uříznuto ucho. Zadržený je následně násilím nucen, aby vlastní ucho snědl.

Pravost videa ani výpovědi zadržených nelze bezprostředně ověřit. Totéž platí i o jejich údajném zapojení do pátečního teroristického útoku.

Ruské úřady zadržely dohromady 11 osob spojených s pátečním teroristickým útokem. Čtyři z nich se měly útoku účastnit přímo. K zadržení dvou osob došlo podle agentury TASS po honičce s podezřelými, kteří policii unikali ve voze značky Renault. Podle šéfa FSB Alexandera Bortnikova se ruským úřadům v sobotu v ranních hodinách podařilo zadržet další dva podezřelé.

Následky výbuchu v koncertní síni v MoskvěVideo: Reuters

K útoku se v pátek večer přihlásil Islámský stát, konkrétně afghánská pobočka ISIS-K se sídlem v Chorásánu. Rusko bez jakéhokoli důkazu uvedlo, že Tádžikové měli po útoku směřovat ve voze značky Renault k ukrajinským hranicím, s tím, že všichni z pachatelů měli být napojeni na Ukrajince. Kyjev jakékoli zapojení odmítá a naznačuje, že by útok mohla Moskva využít jako záminku k další mobilizaci.

Experti oslovení agenturou Reuters a listem The New York Times (NYT) uvedli, že se Islámský stát v posledních letech stavěl proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, kterého IS navíc vidí jako spoluviníka utlačování muslimů například v Afghánistánu, Čečensku nebo Sýrii.

Rusko zadrželo podezřelé z teroristického útoku v Moskvě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám