Hlavní obsah

Putin: Na Rusko nemohli zaútočit islamisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina není možné, aby za teroristickým útokem na koncertní síň Crocus City Hall byli islámští fundamentalisté. Podle něj totiž v Rusku panuje „mezikonfesijní porozumění a jednota,“ a tudíž by islamisté k útoku neměli žádný důvod. Jeho cílem totiž podle Putina bylo ruskou jednotu narušit.

Foto: ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Rusko nemůže být objektem teroristických útoků islámských fundamentalistů,“ citovala ruská média Putinův projev na kongresu odborů. „Naše země demonstruje unikátní příklad mezikonfesijní jednoty a porozumění i mezináboženské a mezietnické jednoty,“ dodal.

Prohlásil rovněž, že Rusko si i na mezinárodním poli vede tak, že by islamisté neměli k útoku na něj důvod. „Máme veškeré důvody domnívat se, že hlavním cílem krvavého a hrozného teroristického činu v Moskvě bylo právě naši jednotu poškodit,“ uvedl Putin.

Při útoku na koncertní síň Crocus City Hall v moskevské oblasti zabila čtveřice ozbrojenců nejméně 144 lidí. K útoku se opakovaně přihlásila odnož Islámského státu operující v Afghánistánu. Ruská bezpečnostní služba FSB následně nahlásila zadržení jedenácti podezřelých, kterými jsou středoasijští muslimové, převážně Tádžikové a jeden Kyrgyz.

Sankce v akci. Rusku se nedaří opravovat poškozené rafinérie

Svět

Přestože Islámský stát už v minulosti na ruské cíle, jako je jejich ambasáda v Kábulu, útočil, Kreml od události popírá, že by tato teroristická organizace za útokem stála, a naopak šíří teorii o zapojení Ukrajiny a Západu. Putinovo čtvrteční prohlášení je tak jen kulminací snah převést pozornost od islamistických teroristů zpět ke konfliktu na Ukrajině.

FSB nadále zatýká údajné spolupachatele útoku a stále jsou jimi občané středoasijských států, ze kterých Islámský stát běžně nabírá nové členy. Právě v den Putinova projevu oznámila nejnovější trojici zatčených.

„V Moskvě, Jekatěrinburgu a Omsku jsme zadrželi ruského občana a dva cizí občany, všechny původem ze středoasijského regionu, kteří se podíleli na teroristickém činu spáchaném 22. března,“ citoval vyjádření tajné služby TASS. „Dva ze zadržených převáděli peníze na nákup střelných zbraní a dopravních prostředků použitých při teroristickém činu, třetí se podílel na verbování kompliců teroristického útoku a financování jeho vykonavatelů.“

Kreml: Rusko a NATO jsou v přímé konfrontaci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám