Hlavní obsah

Polský mladík plánoval teroristický útok inspirovaný Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci polské Agentury pro vnitřní bezpečnost (ABW) zadrželi ve Vratislavi 18letého mladíka, kterého obvinili ze spiknutí s islamistickými bojovníky, jehož cílem bylo odpálit bombu v sídle dolní komory polského parlamentu ve Varšavě. S odkazem na polská média o tom informuje zpravodajská agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zadržený občan Polské republiky byl obviněn z účasti v organizované zločinecké skupině zaměřené na spáchání teroristického trestného činu,“ uvedla ve svém prohlášení ABW, na kterou odkazuje agentura Reuters.

Podle další zpravodajské agentury AP měl mladík plánovat „sebevražedný útok na vládní úřad s použitím pásu s výbušninami“, který byl polskými médii označen jako Sejm, který se nachází ve Varšavě a slouží jako sídlo dolní komory polského parlamentu.

Když ale mladík zjistil, že by odpálení Sejmu bylo příliš komplikované, za cíl teroristického útoku si podle polského serveru Onet.pl vybral okresní policejní ředitelství v polském městě Zabkowice Slaskie v Dolnoslezském vojvodství.

Nakonec ale od pokusu o teroristický útok upustil úplně kvůli nemoci své matky. Jak vypověděl, prostě ji „nechtěl dále znepokojovat“.

Konexe na Islámský stát

Polský list TVP.info citoval koordinátora Agentury pro vnitřní bezpečnost, podle kterého měl mladík udržovat nepřetržitý kontakt s představiteli Islámského státu a „jednat ve shodě s nimi“.

Podle vládního zmocněnce pro bezpečnost polského informačního prostoru a koordinátora speciálních služeb Stanisława Żaryna měla být hrozba teroristického útoku skutečná, protože ABW u obviněného doma nashromáždila „materiály a předměty“, které o přípravě teroristického útoku jasně vypovídaly.

Polské bezpečnostní složky uvedly, že mladík shromažďoval informace a součástky na výrobu tzv. šáhidova pásu, což je sebevražedné zařízení, které si útočník připne v podobě vesty nebo pásu na své tělo.

V Německu rozmetali teroristickou skupinu. Členové se vydávali za uprchlíky z Ukrajiny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám