Hlavní obsah

Děti si hrály na uřezávání hlav. Slovenskou ženu džihádisty stíhají za ohrožení výchovy

Bratislava

V polovině února přivezl slovenský vládní speciál ze zajateckého tábora v iráckém Kurdistánu občanku Slovenska, která byla následně obviněna z terorismu a ohrožení mravní výchovy mládeže. Vyšlo totiž najevo, že spolu se svým egyptským manželem žila několik let na území ovládaném Islámským státem a její děti si hrály například na uřezávání hlav zajatců. Policie má k dispozici videa jejich her.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na snímku je ženin syn zachycený při hře na popravu nemuslimského špiona. Slovenka před slovenským soudcem video vysvětlila tak, že se jedná „o dětskou hru“. Tvrdila, že se její potomci nikdy veřejných poprav - které byly v Islámském státu běžné - nezúčastnili.

Na dalším videu její syn střílí z automatické pušky pod dohledem otce a místních bojovníků Islámského státu. „Na hlavě má šatek s insigniemi a hesly Islámského státu,“ píše se v obvinění.

Slovenka, kterou média identifikují jen jako Renátu, poslední čtyři roky žila s dětmi v zajateckém táboře v Iráku. Požádala o repatriaci. Tvrdila, že netušila, že je její manžel, původem z Egypta, členem teroristické organizace Islámský stát. S Egypťanem Sharifem se seznámila na studiích a začala se zajímat o islám. Vzali se a narodily se jim dvě děti.

Slovenskou teroristku přivezl z Iráku vládní speciál

Evropa

V roce 2014 Renátin manžel odjel do Sýrie a usadil se ve městě Rakka, kde měl pracovat jako lékař. Slovenka s dětmi přijela později za ním. Po porážce Islámského státu se dostala s dětmi do zajateckého tábora a v roce 2021 požádala o repatriaci na Slovensko. Stále má jen slovenské občanství.

Po návratu na Slovensko soud na ženu uvalil vazbu, ale definitivně o ní musí rozhodnout Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Slovenský extremista jde na šest let do vězení za účast na terorismu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám