Hlavní obsah

Jste si jistí, že to byl IS? Zacharovová napadla USA, že chtějí rukama teroristů změnit světový řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová má za to, že Spojené státy z pátečního útoku na moskevskou Crocus City Hall viní Islámský stát (IS) jen proto, aby kryly sebe a Ukrajinu. Uvedla to ve článku serveru kp.ru. Jde podle ní o součást amerického plánu „změnit světový řád rukama teroristů“. Islámský stát se přitom k útoku opakovaně přihlásil.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

„Američtí političtí inženýři se svými příběhy o tom, že útok v Crocus City Hall vykonala teroristická skupina Islámský stát, zahnali do kouta,“ uvedla podle ruské státní zpravodajské agentury TASS Zacharovová.

„Proto se každodenně zaručují za své chráněnce v Kyjevě a snaží se spolu se Zelenského režimem, který vytvořili, schovat za strašáka zakázané teroristické skupiny IS,“ řekla.

Zacharovová dále tvrdí, že Spojené státy údajný ukrajinský terorismus nejen kryjí, ale také sponzorují. „Miliardy dolarů a bezprecedentní množství zbraní zainvestovaných do kyjevského režimu bez odpovědnosti a s pomocí korupčního systému, agresivní rétorika vůči Rusku, zuřivý nacionalismus, zákaz mírových jednání o Ukrajině, nekonečné volání po vyřešení konfliktu silou, odmítnutí odsouzení dlouholetých teroristických útoků spáchaných kyjevským režimem a masivní informační a politická podpora všech, i těch nejpříšernějších, činů Zelenského,“ vyjmenovala seznam údajných důkazů pro své tvrzení.

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Evropa

Jakou to má logiku?

Uvedla také, že za vznik a posílení radikálních a teroristických skupin na Blízkém východě může též zásah USA. „Možná se ptáte, jakou to má logiku,“ vznesla řečnickou otázku.

„Peníze a moc. A vzhledem k mezinárodnímu právnímu zákazu přímých zásahů jde též o zasévání ‚kontrolovaného chaosu‘ a měnění světového pořádku rukama teroristů. Pozor, otázka pro Bílý dům: Jste si jistí, že to byl IS? Nerozmyslíte si to později?“

Kreml nadále popírá, že by za zosnováním pátečního útoku byl Islámský stát. To i přesto, že se k němu tato teroristická organizace nejen přiznala, ale i sdílela videa z kamer připevněných na těla útočníků.

Místo toho dál razí svou verzi, že útok připravila Ukrajina, která se již dva roky brání ruské invazi. Je možné, že se tak snaží odvrátit pozornost od faktu, že prezident země Vladimir Putin zahraniční varování před hrozícím útokem prohlašoval za pouhou snahu Rusko destabilizovat a nebral je vážně. Páteční útok si pak vyžádal 137 mrtvých a téměř 200 zraněných.

„Alláhu akbar.“ Islámský stát zveřejnil video z masakru u Moskvy

Evropa

Výběr článků

Načítám