Hlavní obsah

Putin v proslovu: Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečný přechod hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu v projevu reagujícím na páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy prohlásil, že útočníci, kteří mají útok na svědomí, se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při sobotním projevu po teroristickém útoku v Moskvě

Článek

„Všichni čtyři přímí pachatelé teroristického útoku, tedy všichni ti, kteří stříleli a zabíjeli, byli nalezeni a zadrženi. Pokusili se o útěk a cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice,“ prohlásil Putin v projevu, jehož přepis poskytla agentura TASS.

Není ovšem jasné, jak přesně mělo „okénko k překročení“ hranice vypadat. Podezřelí muži byli dopadeni v ruské obci Chacun v Brjanské oblasti, která se nachází zhruba 140 kilometrů od mezinárodně uznaných hranic mezi Ukrajinou a Ruskou federací.

Ruská Brjanská oblasti na východě Ukrajiny sousedí s Černihivskou a Sumskou oblastí, kde jsou na hranicích vojáky střežené checkpointy, které nelze jen tak jednoduše projet.

Zadržený Tádžik: Dali mi půl milionu rublů za to, že zabiju lidi

Evropa

Putin v projevu dále uvedl, že orgány činné v trestním řízení identifikují a potrestají všechny, kteří připravili teroristický útok na obchodní centrum Krokus nebo se na něm podíleli.

„Všechny pachatele, organizátory a objednavatele tohoto zločinu stihne spravedlivý a nevyhnutelný trest. Ať už jsou kdokoli a řídil je kdokoli,“ prohlásil ruský prezident, nedávno opětovně zvolený ve volbách vzbuzujících pochyby. „Identifikujeme a potrestáme všechny, kteří stojí za zády teroristů, kteří připravili tento úder na Rusko,“ dodal.

K teroristickému útoku došlo v pátek v Krasnogorsku u Moskvy, přihlásil se k němu Islámský stát. Rusko nicméně obvinilo Ukrajinu, která jakékoli zapojení odmítá.

Moskva už má jasno: Teroristé byli napojeni na Ukrajinu, Zacharovová zuří

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám