Hlavní obsah

FBI se obává podobného útoku na půdě USA, jako byl ten u Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se obává, že by na půdě Spojených států mohlo dojít k organizovaném útoku podobnému tomu, jaký se odehrál minulý měsíc v ruské koncertní síni Crocus City Hall v Moskevské oblasti. S odvoláním na chystanou řeč šéfa FBI Christophera Wraye k americkým zákonodárcům o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ředitel FBI Christopher Wray

Článek

„Když se dívám zpět na svou kariéru ve službách práva, stěží si vybavuji dobu, kdy bylo tolik hrozeb pro veřejnou a národní bezpečnost tak zvýšených, jak je tomu dnes,“ cituje Reuters z řeči, k níž získali přístup reportéři agentury a již má Wray přednést ve čtvrtek před Sněmovnou reprezentantů během jednání o rozpočtu.

Funkcionáři USA se doteď obávali spíše útoků jedinců nebo malých skupin ve spojitosti s válkou mezi Izraelem a Hamásem v Gaze, ale FBI nyní čím dál tím víc znepokojuje možnost koordinovaného útoku ve stylu březnového masakru v Rusku.

Ve Wrayově plánované řeči konkrétně stojí, že zvyšující se obavy způsobuje „potenciál koordinovaného útoku zde v naší domovině, podobného útoku odnože IS, který jsme před pár týdny viděli v ruské koncertní síni“.

Teror u Moskvy: Rusové měli od USA naprosto přesný tip

Evropa

Při útoku na koncertní síň v Moskevské oblasti 22. března zemřelo minimálně 144 lidí, což z něj činí nejvražednější útok v Rusku za posledních dvacet let. Opakovaně se k němu přihlásila odnož Islámského státu, ale ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina se z něj bez důkazů opakovaně snaží vinit Ukrajinu a její západní spojence.

Wray se bude zákonodárce ve čtvrtek také snažit přesvědčit, aby obnovili program státního dozoru, jenž má skončit v květnu. Nazývá jej nepostradatelným nástrojem proti protivníkům USA.

Mírná reforma tohoto programu, jenž umožňuje vládě sledovat občany, byla ve středu ve Sněmovně zablokována kvůli výhradám členů obou politických táborů, kteří by chtěli program omezit. „Program je klíčový pro zabezpečení naší země a jde do tuhého,“ má teď zákonodárcům říct Wray.

Biden slíbil naprostou podporu Izraeli proti Iránu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám