Hlavní obsah

Papež František

Foto: Max Rossi, Reuters
Článek

Papež František (vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio) je 266. hlava katolické církve. Konkláve jej zvolila papežem 13. března 2013. Jméno František si vybral podle Františka z Assisi, neboť klade důraz na skromnost a sociální aspekty, přičemž se zastává chudých. Současně se snaží církev přiblížit lidem.

O životě papeže Františka

Narodil se v prosinci 1936 v argentinském Buenos Aires. Po něm jeho rodiče, italští imigranti, přivedli na svět ještě čtyři další děti. Vyrůstal na předměstí metropole, rád prý tančil tango. Vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu a v 21 letech vstoupil do jezuitského řádu.

Poté se dále vzdělával v sociálních vědách, teologii a filozofii. Nabyté vědomosti zužitkoval na akademické půdě, pracoval jako docent a posléze i profesor teologie, vyučoval také literaturu, psychologii a filosofii na jezuitské fakultě filozofie a teologie v San Miguel. V čele této fakulty stanul v roce 1979. Hovoří třemi jazyky, a to španělsky, italsky, německy a v latině čte církevní texty.

Kněžské svěcení podstoupil v roce 1969, v roce 1992 byl jmenován papežem Janem Pavlem II. pomocným biskupem. Následně byl roku 1997 jmenován arcibiskupem-koadjutorem. Po smrti svého předchůdce se v roce 1998 stal arcibiskupem v Buenos Aires. V roce 2001 byl papežem jmenován kardinálem. V letech 2005 až 2011 byl předsedou Argentinské biskupské konference.

Foto: Reuters

Mladý Jorge Bergoglio na nedatovaném snímku

Zvolen papežem

Při posledním konkláve v roce 2005 skončil údajně „druhý” za Josephem Ratzingerem, který byl zvolen papežem a přijal jméno Benedikt XVI. Právě Benedikta nahradil za výjimečných okolností, když jako první papež od 13. století v roce 2013 dobrovolně odstoupil kvůli zhoršujícímu se zdraví. Po konklávě kardinálů v Sixtinské kapli ve Vatikánu se Megoglio se stal 13. března 2013 papežem. Údajně byl Bergoglio zvolen většinovými 90 ze 115 hlasů, i když původně neměl být favoritem volby.

Jako vůbec první papež v dějinách církve si zvolil jméno František na počest sv. Františka z Assisi, jenž proslul chudobou a odříkáním. Nevyužívá navíc v souladu s tradicí ve jméně řádovou číslovku. Je rovněž prvním papežem z Ameriky a prvním mimoevropským od Řehoře III., který stál v čele církve v letech 731 až 741.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Nově zvolený papež zdravil tisíce věřících z balkónu baziliky svatého Petra.

Výběr jména je spojován s pověstí skromného muže, který myslí na chudé. V Buenos Aires dal přednost životu v apartmá před ubytováním v arcibiskupském paláci. Nevyužíval služební auto, jezdil MHD a sám si vařil. Když byl v roce 2001 jmenován kardinálem, vyzval stovky Argentinců, aby neletěli do Říma slavit, ale raději věnovali peníze na chudé. Svou skromnost projevil i v době svého jmenování papežem, kdy si např. sám vyzvedl svá zavazadla či odmítl cestu limuzínou a namísto toho zvolil autobus s ostatními kardinály.

Papež je mnohem blíže věřícím než jeho předchůdce Benedikt XVI. Už po svém zvolení se choval velmi otevřeně k poutníkům, podával si s nimi ruce nebo jim žehnal. Zavolal také devatenáctiletému studentovi, který mu napsal dopis, znásilněné ženě či bratrovi zastřeleného zaměstnance benzinové pumpy, aby jim poskytl útěchu a povzbudil je. Nijak se netají ani láskou ke sportu, zejména k fotbalu.

Několik měsíců po svém zvolení přiznal, že ve vedení Vatikánu existují značné problémy a plánuje kurii reformovat. „V kurii jsou zbožní lidé, opravdu zbožní. Je tam ale také proud korupce, a to je pravda. Mluví se o lobby homosexuálů, a také to je pravda, i ta tam je. Musíme zvážit, co s tím můžeme dělat,” řekl údajně papež.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Nový papež spolu s kardinály opouští po modlitbách baziliku.

Nemoc

V březnu 2023 byl papež František hospitalizován kvůli onemocnění dýchacích cest. Podle mluvčího Vatikánu se nejedná o nákazu covidem-19 s tím, že se jedná o infekci dýchacích cest vyžadující několikadenní léčbu. V mládí přitom právě kvůli (nespecifikované) infekčními onemocnění přišel o horní část pravé plíce.

Papež od května 2022 používá invalidní vozík kvůli chronickým bolestem kolena, v červenci 2021 podstoupil operaci tlustého střeva.

Papež podle ČTK dříve uvedl, že by odstoupil, pokud by mu zdravotní stav znemožnil pokračovat v práci. V prosinci 2022 rovněž zveřejnil, že podepsal rezignační dopis, který má být použit v případě, že nebude moci ze zdravotních důvodů vykonávat své povinnosti.

1. dubna 2023 papež opustil nemocnici, krátce se pozdravil s příznivci a novináři a na otázku, jak se cítí, odpověděl „ještě jsem naživu“.

„Ještě jsem naživu.“ Papež František opustil nemocnici

Evropa

Články k tématu

Duka je proti zrušení celibátu

Emeritní arcibiskup pražský Dominik Duka míní, že zrušení celibátu v katolické církvi není na pořadu dne. Papež František v březnovém rozhovoru zveřejněném...

Svět se rozloučil s papežem Benediktem XVI.

Ve Vatikánu se ve čtvrtek ráno lidé naposledy rozloučili se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. Pohřeb skončil krátce před jedenáctou hodinou, rakev...