Hlavní obsah

Papež odsoudil při štědrovečerní mši nenasytnost po moci a bohatství

Vatikán

Papež František v sobotu ve svém kázání při štědrovečerní mši v bazilice svatého Petra ve Vatikánu odsoudil „nenasytnost po bohatství a moci“, která podle jeho názoru vede k válkám a ničí lidskou důstojnost. Podle papeže se vytrácí význam Vánoc, jejichž symbolem jsou strohá jeskyně v Betlémě a jesle, v nichž je zobrazován narozený Ježíš.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František během štědrovečerní mše

Článek

„Lidé v dnešním světě ve své nenasytnosti po moci a bohatství požírají i své blízké, své bratry. Kolik válek! A na kolika místech jsou stále pošlapávány svoboda a důstojnost,“ řekl papež. „Myslím především na děti, které pohlcuje válka, chudoba a nespravedlnost,“ dodal.

„O Vánocích toho hodně víme, ale zapomínáme na jejich význam,“ řekl papež, podle něhož se na oslavy narození Ježíše nabalil „velký konzumerismus“. Podle Františka jsou jedním z hlavních symbolů Vánoc jesle, které zobrazují „blízkost, chudobu, a konkrétnost“. Věřící vyzval, aby se nenechali přemoci strachem, odevzdaností a sklíčeností.

Papež František od začátku války na Ukrajině, která začala přesně před deseti měsíci, konflikt několikrát odsoudil. Ve svém vystoupení ale žádný konkrétní stát nezmínil. Sobotní mše v bazilice svaté Petra se podle agentury AP zúčastnilo na 7000 lidí.

Papež přirovnal invazi na Ukrajinu ke Stalinově hladomoru

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám