Hlavní obsah

Sex je jednou z krásných věcí, které Bůh lidem dal, prohlásil papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Sexuální identita, feminismus, potraty, migrace či zneužívání mladistvých církevními činiteli jsou témata, o nichž papež František hovořil s desítkou mladých lidí z různých částí světa v dokumentu nazvaném Amén. Francisco responde (Amen. František odpovídá).

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František

Článek

„Papež je uvolněný, usměvavý a vtipný, v jiných chvílích velmi vážný, dojatý a truchlící. Vždy je ale připraven zodpovědět složité otázky, které mu kladou mladí lidé,“ uvedl server Vatican News s tím, že dialog byl natočen loni v červnu v římské čtvrti Pigneto a byl veden ve španělštině s lidmi ve věku 20 až 25 let ze Španělska, Senegalu, Argentiny, USA, Peru a Kolumbie.

„Sex je jedna z krásných věcí, které Bůh dal lidem. Sexuální projev je bohatství,“ říká mimo jiné papež v dokumentu. Uznal, že katecheze o sexu je v církvi stále v plenkách. „My křesťané jsme neměli vždy zralou katechezi o sexu“.

Homosexualita není zločin. Ale hřích ano, prohlásil papež František

Zahraniční

LGBT ano, potraty ne

V rozhovoru se dostane i na téma LGBT komunity, když mu otázky klade nebinární osoba Celia. Zajímalo ji, zda je v církvi prostor pro genderovou rozmanitost.

„Každý člověk je božím dítětem. Církev nemůže nikomu zavřít dveře. Nikomu,“ zdůraznil papež a kritizoval ty, kteří s odkazem na Bibli propagují nenávistné projevy a ospravedlňují vyloučení LGBT hnutí z církevního společenství. „Tito lidé jsou infiltrátoři, kteří využívají církev pro své osobní vášně, pro svou osobní omezenost,“ ujistil.

Argentinka Milagros předala ve snímku papeži zelený šátek s nápisem „Potrat: svobodně, bezpečně a zdarma“, který se stal v Jižní Americe symbolem hnutí za legalizaci potratů.

„Každá kniha o embryologii nás učí, že měsíc po početí je DNA již načrtnuta a všechny orgány jsou již definovány. Nejde tedy o shluk buněk, které se spojí, ale o lidský život,“ namítl papež a položil otázku: „Je přípustné najmout nájemného vraha, aby odstranil lidský život a vyřešil problém?“ Dodal, že s dívkami, které čelí nechtěnému těhotenství, soucítí, nicméně trvá na tom, aby se věci nazývaly pravými jmény.

Snímek dlouhý 83 minut lze od středy zhlédnout na streamovací platformě Disney+. Kombinuje rozhovor s mladými lidmi a záběry z každodenního papežova života. Dokument natočili Španělé Jordi Évole a Márius Sánchez.

Na Ukrajině se odehrává světová válka, řekl papež

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám