Hlavní obsah

Duginová je nevinnou obětí války, řekl papež František

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Papež František vyjádřil ve středu politování nad smrtí dcery ruského ideologa Alexandra Dugina Darji Duginové, v jejímž autě v sobotu vybuchla nastražená bomba. Hlava katolické církve ji při generální audienci označila za nevinnou oběť války. Tu označil za „šílenství ze všech stran“.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František

Článek

„Myslím na tu ubohou dívku, kterou zabila bomba pod sedadlem auta v  Moskvě. Nevinní platí za válku,“ řekl papež podle televize Rai. „Tolik nevinných, kteří platí za šílenství všech stran,“ řekl také.

Land Cruiser dcery Putinova ideologa vyletěl do povětří v sobotu večer poté, co se Duginová vracela z festivalu Tradice poblíž Moskvy. Původně měl v autě jet i její otec, na poslední chvíli ale změnil plán. Je proto možné, že skutečným cílem atentátu měl být on.

Kdo Duginovou zabil a zda lze vůbec říci, že je „obětí války“, ale zatím není jasné. K odpovědnosti za její smrt se přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda.

Sami se chovají jako teroristé, odmítl Jurečka ruskou kritiku Černochové

Domácí

Ruští vyšetřovatelé z vraždy obvinili Ukrajince s tím, že se dopustili teroristického útoku. Důkazy o zapojení Ukrajinky údajně z pluku Azov, která měla po činu prchnout do Estonska, se ale ukázaly jako nepřesvědčivé. Kyjev se od činu distancoval.

Anketa

Souhlasíte s papežem Františkem, že Darija Duginová je "nevinnou obětí války"?
Ano
38,5 %
Ne
61,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2580 čtenářů.

Alexandr Dugin je politický filozof označovaný za jednoho ze strůjců současných ruských světonázorů šířených Kremlem. Duginová plně podporovala ideologii svého otce a byla jeho pravou rukou. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu.

V Moskvě se konal pohřeb zavražděné Duginové

Zahraniční

Profit pro zbrojaře

Papež František při středeční generální audienci rovněž vyzval k ukončení rusko-ukrajinské války a k přijetí konkrétních kroků, jež by vedly k míru. Neuvedl však přesně, koho konkrétně k ukončení války vyzývá. Odsoudil ale prodejce zbraní, kteří podle něj z konfliktu profitují.

„Doufám, že se přijmou konkrétní kroky k ukončení války a také k odvrácení rizika jaderné katastrofy v Záporoží,“ dodal František. Jeho slova poukazují na Záporožskou jadernou elektrárnu, odkud v posledních dnech přicházely zprávy o ostřelování, z něhož se vzájemně obviňovali Rusové a Ukrajinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám