Hlavní obsah

Na papeže bylo našlapáno. Mše v Lisabonu se účastnilo 1,5 milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v neděli zakončil v Lisabonu Světové dny mládeže prosbou, aby účastníci festivalu pokračovali v modlitbách za mír. Závěrečné mše pod širým nebem se zúčastnilo odhadem 1,5 milionu lidí, uvedl podle agentury Reuters Vatikán s odvoláním na místní úřady.

Návštěva papeže v LisabonuVideo: Reuters

 
Článek

„Dovolte mi, starému muži, abych se s vámi mladými podělil o sen, který mám: je to sen o míru, sen o mladých lidech, kteří se modlí za mír, žijí v míru a budují mírumilovnou budoucnost,“ řekl šestaosmdesátiletý papež po mši a vyzval účastníky, aby v modlitbách za mír pokračovali po návratu domů.

„Jste pro svět znamením míru, ukazujete, jak se mohou různé národnosti, jazyky a historie spojovat, místo aby se rozdělovaly,“ dodal.

František také zúčastněné požádal, aby mysleli na mladé, kteří nemohli na akci přijet kvůli ozbrojeným konfliktům a válkám ve světě. „Když myslím na tento kontinent, cítím velký smutek kvůli milované Ukrajině, která stále velmi trpí,“ poznamenal papež, jenž se během své výpravy do Portugalska setkal také s delegací 15 mladých lidí z Ukrajiny.

V papežské komisi budou smět poprvé zasedat ženy

Evropa

700 biskupů, 10 tisíc kněžích a úmorné vedro

Mnoho věřících, kteří se zúčastnili závěrečné mše v lisabonském parku, bylo předtím na noční vigilii s papežem a přespalo venku, uvádí Reuters s poznámku, že i dnes panovalo v Lisabonu úmorné vedro.

Mše se v neděli podle agentury účastnilo na 700 biskupů a 10 tisíc kněží, kteří obrovskému davu poskytovali svaté přijímání.

O den dříve se večerní vigilie s papežem zúčastnilo v lisabonském parku odhadem také 1,5 milionu lidí, dopoledne nejvyšší představitel katolické církve navštívil poutní místo ve vesnici Fátima, kam se vypravilo na 200 tisíc věřících. Stejně jako ve Fátimě i večer v Lisabonu papež přednesl ke shromážděným improvizovaný proslov místo předem připravené, podstatně delší řeči. Dnes se do značné míry držel scénáře, ale opět vynechal velkou část své připravené homilie, podotkla AP.

Součásti jeho návštěvy byla také mimo jiné křížová cesta v Lisabonu, které se v pátek večer podle tiskových agentur zúčastnilo až 800 tisíc lidí.

Papež dnes oznámil, že příští Světové dny mládeže se budou konat v roce 2027 v jihokorejském Soulu, napsala agentura AP, podle níž se tak akce vrátí do Asie poprvé po více než třech desetiletích.

Papež František křižuje Budapešť v malém fiatu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám