Hlavní obsah

Zelenskyj zpražil papeže: Díky Ukrajincům nepochodují Evropou ruští vrazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajinci jsou důvodem, proč Evropou nepochodují vrazi. Zelenskyj to řekl ve svém videoposelství, v němž poděkoval ukrajinským vojákům a nepřímo zpražil papeže za jeho výzvu, aby Ukrajina vyvěsila bílou vlajku. Informuje o tom list Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ruští vrazi a mučitelé nepostupují dál do Evropy jen proto, že je zadržují Ukrajinci se zbraněmi v rukou a modro-žlutou vlajkou,“ prohlásil podle ukrajinského listu Zelenskyj.

„Na Ukrajině bylo kdysi mnoho domů a kostelů s bílými zdmi, ale ty jsou nyní zničené po zásahu ruských granátů. To velmi výmluvně vypovídá o tom, kdo musí být zastaven, aby válka skončila,“ podotkl Zelenskyj.

„Každý, kdo chrání život a lidi, plní to nejčestnější poslání na světe v době této nelidské invaze,“ dodal.

Vatikán žehlí papežovo vyjádření o bílé vlajce na Ukrajině

Evropa

Ukrajinský prezident dále připomněl, že když Rusové 24. února 2022 zahájili plnohodnotnou a nevyprovokovanou invazi do jeho země, Ukrajinci se semkli a postavili se zlu, které Moskva na Ukrajinu seslala.

„Křesťané, muslimové, židé. Všichni (se tomu postavili). A já jsem vděčný každému ukrajinskému kaplanovi, který je v armádě, v obranných silách. Jsou v první linii, chrání životy a lidskost, podporují vojáky modlitbou, rozhovory a činy,“ kopl si Zelenskyj do papeže.

„Ne jako ti, kteří jsou 2500 kilometrů daleko a zapojují se do virtuálního zprostředkování mezi těmi, kdo chtějí žít, a těmi, kdo chtějí zabít,“ doplnil.

Vyvěste bílou vlajku

Papež František podle agentury Reuters byl v rozhovoru se švýcarskou televizí RSI, který bude odvysílán 20. března, tázán na svůj postoj v debatě mezi těmi, kteří říkají, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo počínání silnějšího.

Tazatel v rozhovoru použil termín bílá vlajka. „To je jedna interpretace, to je pravda,“ uvedl František.

„Ale domnívám se, že nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi a má odvahu k bílé vlajce a jedná,“ řekl papež a dodal, že jednání by se měla konat s pomocí světových mocností. Na dotaz, zda je připraven jednání zprostředkovat, odpověděl: „Jsem tu.“

Zelenskyj v Turecku kontroloval, jak se staví korvety pro Ukrajinu

Evropa

„Slovo jednat je odvážné slovo. Když vidíte, že jste poražen, že se věci nevyvíjí dobře, musíte mít odvahu k jednání. Stydíte se, ale kolika mrtvými to skončí?“ ptal se František.

Podle něj by se Ukrajina neměla bát oslovit např. Turecko, které se nabídlo mír zprostředkovat. „Nestyďte se vyjednávat, než bude hůř,“ dodal papež.

Podle agentury Reuters je to patrně poprvé, co papež použil pojmy jako „bílá vlajka“ nebo „poražen“ v debatě o válce na Ukrajině, ačkoli už v minulosti hovořil o potřebě jednání.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni poté v prohlášení uvedl, že papež převzal výraz „bílá vlajka“, který vyslovil tazatel, a použil jej k označení „zastavení nepřátelství a příměří dosaženého s odvahou k jednání“, napsal uvedla agentura.

Papež František poskytl rozhovor televizi už minulý měsíc, odvysílat se má 20. března v rámci nového kulturního pořadu. Agentura Reuters dostal v sobotu k dispozici jeho předběžný přepis a část videa.

Zelenskyj se setká s Erdoganem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám