Hlavní obsah

Záchrana migrantů na moři je povinnost civilizace, řekl papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropané by měli zachraňovat migranty připlouvající po moři, je to povinností naší civilizace. Prohlásil to v pátek papež František během prvního dne návštěvy jihofrancouzského města Marseille. Kdo se snaží bránit záchranným akcím, dopouští se gesta nenávisti, dodala hlava katolické církve. Právě současná migrační vlna ve Středozemním moři je hlavním tématem Františkovy návštěvy největšího francouzského přístavního města.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Papež František na návštěvě středomořské Marseille

Článek

„Lidem, kterým hrozí utopení, když jsou opuštěni ve vlnách, musíme pomoci. Je to povinnost lidstva, je to povinnost naší civilizace,“ prohlásil papež během setkání s představiteli různých náboženství u památníku námořníků a migrantů, kteří zemřeli v moři.

Františka po příletu na dvoudenní návštěvu přivítala premiérka Elisabeth Borneová. Šestaosmdesátiletý papež, který po červeném koberci na letišti projel na kolečkovém křesle, se na úvod pozdravil s řadou představitelů místní církve a úřadů.

Poté zamířil k modlitbě do baziliky Notre-Dame de la Garde, která je jedním ze symbolů Marseille. Poblíž kostela následně pronesl řeč o záchraně migrantů.

František dlouhodobě vyzývá evropské země k přijímání migrantů mířících na kontinent po moři. Již dříve přitom ostře kritizoval zacházení s běženci u evropských břehů a označil Středozemní moře za „největší hřbitov světa“. Odpírání vstupu migrantům je podle něj skandální, nechutné a hříšné.

Do Evropy, zejména k břehům Itálie, nyní míří dvojnásobný počet migrantů než loni. Evropské země však zatím nenašly řešení, jak ulevit státům přetíženým migrační vlnou, a snaží se především omezit počet lidí připlouvajících zejména z Afriky.

EU vám s migranty pomůže, přijela Leyenová slíbit na Lampedusu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám