Hlavní obsah

Papež František své tělo vystavit nechce. Nechal zjednodušit pohřební ceremoniál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František nechal zjednodušit ceremoniál, který se dodržuje při pohřbech papežů. V nové knize rozhovorů s papežem Františkem to napsal španělský novinář Javier Martínez-Brocal, uvedla agentura ANSA. Papež například nechce nechat po smrti vystavit své tělo na katafalku před věřícími, jak bývalo dlouho zvykem.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František během nedělního poselství Městu a světu (Urbi et orbi)

Článek

„Byl to poslední pohřeb, který se konal tímto způsobem, s vystaveným tělem na katafalku mimo rakev,“ řekl papež o pohřbu svého předchůdce Benedikta XVI.

Potvrdil, že chce být pohřben v bazilice Panny Marie Sněžné (Santa Maria Maggiore), která se nachází v Římě, ale má exteritoriální status a patří Vatikánu. „Potvrdili mi, že je vše připravené,“ řekl papež o místě, kde chce být pohřben.

Papežové jsou obvykle pohřbíváni v takzvaných vatikánských jeskyních, které se nachází pod Svatopetrským chrámem.

Poslední „plnohodnotný“ papežský pohřeb se konal v roce 2005, když zemřel papež Jan Pavel II. V případě Benedikta XVI., který zemřel v posledním dni roku 2022, se pohřební obřady lišily, protože se jednalo o emeritního papeže. Odpadla tak například celá část ceremonie, která se váže k přechodu moci. Nebyl ani vyhlášen devítidenní smutek.

František v rozhovoru se španělským novinářem dodal, že nechal provést mnoho dalších změn v ceremoniálu po úmrtí. Podle něj byly pohřební obřady příliš pompézní. Konkrétnější však hlava katolické církve nebyla.

Posmrtné obřady obvykle zahajuje kardinál komoří, který kladívkem třikrát udeří do hlavy zesnulého papeže a osloví ho jménem. Pokud papež neodpoví, je prohlášen za mrtvého a je zlomen jeho papežský prsten. Po pohřbu se pak sejde konkláve, na kterém kardinálové ve věku pod 80 let volí novou hlavu katolické církve.

Proč tolik smrti a ničení? František vyzval k příměří na Ukrajině a Blízkém východě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám