Hlavní obsah

Papež František se podrobil tříhodinové operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Papež František ve středu odpoledne podstoupil operaci břišní kýly. Trvala tři hodiny a podle Vatikánu proběhla bez komplikací. V nemocnici zůstane papež několik dní. Zprávu o hospitalizaci šestaosmdesátileté hlavy katolické církve zveřejnil Vatikán den poté, co papeže prohlédli lékaři.

Papež se před plánovanou operací objevil ve středu na veřejnosti v dobré náladě.Video: AP

 
Článek

Už před dvěma lety přitom absolvoval operaci, při níž mu kvůli zánětu odebrali 33 centimetrů tlustého střeva.

Papeži nyní voperují břišní síťový implantát. Kýla, kvůli níž jde na operaci, mu způsobovala časté a bolestivé zácpy, řekl podle agentury ANSA vatikánský mluvčí Matteo Bruni.

Před hospitalizací se František ještě ve středu dopoledne zúčastnil pravidelného setkání s věřícími. Na Svatopetrském náměstí projel v papamobilu a zdravil své příznivce, ráno také podle Vatikánu absolvoval ještě dvě schůzky.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František při středeční generální audienci

Už koncem března papež František strávil tři dny v římské nemocnici Gemelli. Zpočátku Vatikán oznámil, že šlo o plánované testy, sám papež ale později řekl, že cítil bolest na hrudi. Byl proto převezen do nemocnice, kde mu byla diagnostikována bronchitida.

Dostal nitrožilní antibiotika a 1. dubna jej z nemocnice propustili. „Jsem stále naživu,“ vtipkoval tehdy papež.

Papeži, který se narodil v argentinském Buenos Aires jako Jorge Mario Bergoglio, lékaři v mládí odstranili část jedné plíce.

Trpí také bolestmi sedacího nervu a kvůli nataženým vazům v koleni používá více než rok invalidní vozík a chodítko. František už dříve uvedl, že by na svatopetrský trůn rezignoval, pokud by mu zdravotní stav znemožňoval vykonávat mandát.

„Ještě jsem naživu.“ Papež František opustil nemocnici

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám