Hlavní obsah

Ukrajinu zklamala papežova slova o Duginové. Kyjev si předvolal apoštolského nuncia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba si pozval na kobereček papežského nuncia, arcibiskupa Visvaldase Kulbokase. Šéf ukrajinské diplomacie mu tlumočil zklamání nad výroky papeže Františka, který označil za „nevinnou oběť války“ dceru ruského nacionalistického ideologa Darju Duginovou. Ta zemřela při sobotním atentátu v Moskvě.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Pečlivě jsem si přečetl celý citát papeže Františka a nejprve jsem se rozhodl pozvat apoštolského nuncia na ministerstvo zahraničních věcí, abych vyjádřil zklamání Ukrajiny nad těmito slovy,“ uvedl Kuleba.

Podle Kuleby je pozvání nuncia na ministerstvo „poměrně bezprecedentní případ a mluví samo za sebe“. „Řeknu upřímně, že ukrajinské srdce je slovy papeže zlomeno. Bylo to nespravedlivé,“ dodal ministr.

Ministerstvo zahraničních věcí apoštolskému nunciu zdůraznilo, že papežův výrok nespravedlivě ztotožňuje agresora a oběť.

„Je nepochopitelné, že papež František připomněl v kontextu rusko-ukrajinské války smrt ruského občana na území Ruska, s čímž Ukrajina nemá nic společného,“ uvedlo ministerstvo.

Duginová je nevinnou obětí války, řekl papež František

Evropa

Ukrajinci také upozornili apoštolského nuncia na skutečnost, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu papež nikdy nevěnoval zvláštní pozornost konkrétním obětem války, ani 376 ukrajinským dětem, které zemřely rukou ruských okupantů.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo naději, že se Svatý stolec v budoucnu vyhne nespravedlivým prohlášením, která způsobují zklamání v ukrajinské společnosti.

Papež František se ve středu při pravidelné generální audienci pomodlil za nevinné oběti války na Ukrajině, za „tolik nevinných, kteří platí za šílenství všech stran“.

„Myslím na tu ubohou dívku, kterou zabila bomba pod sedadlem auta v Moskvě. Nevinní platí za válku,“ řekl papež podle televize Rai k sobotnímu atentátu, při němž zemřela Darja Duginová (29). Ruská tajná služba FSB obvinila z její smrti ukrajinské zpravodajské služby, Kyjev zodpovědnost odmítl.

Svatý otec současně vyzval k ukončení konfliktu a znovu také kritizoval prodejce zbraní, kteří profitují z válek.

Reklama

Výběr článků

Načítám