Hlavní obsah

Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, řekl papež

Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, řekl novinářům na palubě letadla papež František při návratu ze své cesty do Maďarska. Informuje o tom agentura AP.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Týdenní generální audience papeže Františka na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Článek

Podle ní ho o to požádal tento týden ukrajinský premiér Denys Šmyhal při své návštěvě ve Vatikánu. Hlava katolické církve rovněž novinářům palubě letadla sdělila, že Vatikán je zapojen do „mírové mise“. Žádné detaily k této věci ale papež neuvedl.

„Jsem připraven udělat cokoli. Existuje (mírová) mise, která není veřejná a která právě probíhá, až bude zveřejněna, řeknu vám o tom více,“ uvedl dnes podle AP papež na dotaz, zda v Budapešti hovořil o mírových jednáních s maďarským premiérem Viktorem Orbánem či s představitelem ruské pravoslavné církve – budapešťským metropolitou Hilarionem.

Papež dnes novinářům v letadle také řekl, že je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí, které Rusko během této války odvezlo na Ukrajinu. Moskva to označuje za humanitární misi na ochranu ukrajinských sirotků a opuštěných dětí, Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu ale podezírá v této souvislosti Rusko z únosů.

O pomoc s návratem ukrajinských dětí z Ruska požádal podle AP papež při setkání 27. dubna ve Vatikánu premiér Šmyhal, který znovu pozval hlavu katolické církve na návštěvu Ukrajiny. Papež dostal pozvání na Ukrajinu od tamní vlády už několikrát, ale dosud tam nejel se zdůvodněním, že by chtěl jednat o míru také v Moskvě.

Papež připomněl, že Vatikán se úspěšně angažoval též v jednáních o výměně zajatců v této válce.

Papež František křižuje Budapešť v malém fiatu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám