Hlavní obsah

Papež zakázal činnost falešnému opatovi podezřelému ze sexuálního násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František zakázal veškerou církevní a náboženskou činnost muži, který se 45 let vydával za opata kláštera ve francouzském departementu Hautes-Pyrénées. Muž je navíc vyšetřován pro podezření ze sexuálního zneužívání.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Muž původem z Džibutska pochybení odmítá, uvedla agentura AFP. Do Francie se přistěhoval v roce 1977 a začal působil v opuštěném klášteře nedaleko poutního místa v Lurdech.

Falešný duchovní, který vystupoval jako abbé Jean-Claude Mercier, ale neměl pověření vykonávat tuto činnost od žádné diecéze.

Bývalý klášter v Tarasteix „je soukromý objekt a věřící by tam neměli docházet,“ uvedla ve vyjádření diecéze, na jejímž území domnělý opat působil.

Rozhodnutí ukončit jeho činnost potvrdilo i církevní vyšetřování, uvedl biskup z Tarbes Jean-Marc Micas. Na nesrovnalosti už před dvěma lety upozorňoval i jeho předchůdce ve funkci.

Loni v dubnu na Merciera upozornila i francouzská státní komise pro vyšetřování sexuálního násilí páchaného na dětech představiteli církve.

Mercier ve vyjádření uvedl, že katolickou církev z vlastní vůle opustil už téměř před dvěma lety a přidal se k jiné církvi, která není vázána na Vatikán. Současná vyjádření katolické církve považuje za pomluvu a obtěžování.

Na to koleno bych potřeboval tequilu, žertoval papež

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám