Hlavní obsah

Ukrajina si předvolala velvyslance Vatikánu kvůli papežovu výroku o bílé vlajce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si předvolalo vatikánského velvyslance v Kyjevě kvůli výroku papeže Františka, podle něhož by měl mít Kyjev odvahu vyvěsit bílou vlajku a jednat s Ruskem o míru, informuje AFP. Ukrajinští politici papežův výrok kritizovali stejně jako někteří jejich kolegové z evropských zemí.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František

Článek

Podle ukrajinské diplomacie byl apoštolský nuncius na Ukrajině Visvaldas Kulbokas informován, že je Ukrajina „zklamána papežovými slovy o bílé vlajce a o nutnosti ukázat odvahu a jednat s agresorem“.

František byl minulý týden v rozhovoru se švýcarskou televizí tázán na svůj postoj v debatě mezi těmi, kteří říkají, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo právo silnějšího. Tazatel v rozhovoru použil termín „bílá vlajka“. Papež na to podle agentury Reuters zareagoval slovy, že „nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi, má odvahu k bílé vlajce a jedná“.

Papežův výrok kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a také vládní politici například z Polska nebo Lotyšska. Vatikán později vysvětloval papežova slova, která podle Františkova úřadu nevyzývala ke kapitulaci, ale k zahájení jednání.

Zelenskyj zpražil papeže: Díky Ukrajincům nepochodují Evropou ruští vrazi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám