Hlavní obsah

Duka je proti zrušení celibátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emeritní arcibiskup pražský Dominik Duka míní, že zrušení celibátu v katolické církvi není na pořadu dne. Papež František v březnovém rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae uvedl, že si lze v církvi představit ženaté duchovní. Podle Duky však bylo toto vyjádření v médiích špatně vyloženo.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Dominik Duka během bohoslužby

Článek

Papež podle něj pouze pojmenoval rozdíl mezi dočasným církevním předpisem, kterým celibát je, a mezi kněžským svěcením, které je věčné. Duka, který slaví ve středu 80 let, to řekl v rozhovoru s ČTK.

„Odpovím slovy papeže Františka – než bych zrušil celibát, tak raději zemřu,“ odpověděl Duka na otázku, jak se on staví k tématu zákazu sňatků kněžích.

Papež František v rozhovoru řekl, že v ženatém knězi nevidí žádný rozpor. Podle Duky však papež řekl pouze to, že si dovede představit církev bez celibátu – ne že o ni bude usilovat. „Církev nějakou dobu bez celibátu byla, ale celibát není otázka církve celé, ale otázka kněžství. Prototyp kněze a jediný kněz, kterého my tak chápeme, je Kristus,“ dodal Duka.

O celibátu se hovoří i v souvislosti se zneužíváním mladistvých kněží v církvích po celém světě. Někteří se domnívají, že pokud by duchovní směli sexuálně žít v partnerském svazku, mohlo by to počty případů zneužívání snížit.

Podle Duky katolická církev v České republice ve věci zneužívání dělá vše, co je možné. „A stojí v první řadě. Proto jsme v naší republice také preventivní organizací. V církvi však ne všichni obstojí,“ dodal. Podle spolku Někdo Ti uvěří Duka a jeho spolupracovníci problém zneužívání v prostředí církve dlouhodobě zlehčovali a vůči jeho obětem uplatňovali konfrontační přístup.

Sex je jednou z krásných věcí, které Bůh lidem dal, prohlásil papež

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám