Hlavní obsah

Ve válce na Ukrajině hrají roli také zájmy zbrojařů, řekl veřejně papež František

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válku na Ukrajině ovlivňují nejen geopolitické problémy v oblasti, ale také zájmy obchodníků se zbraněmi, soudí papež František. Uvedl rovněž, že některé státy „hrají (s Ukrajinou) hry“, když této zemi nejprve poskytnou zbraně a pak zvažují, že od svých závazků ustoupí.

Foto: Sebastien Nogier, ČTK/AP

Papež František v Marseille

Článek

Papež to řekl novinářům v reakci na dotaz, zda cítí frustraci kvůli neúspěšným snahám o nastolení míru. Připustil, že určitou frustraci pociťuje, a rozhovořil se volně na téma zbrojního průmyslu, napsala agentura Reuters.

„Zdá se mi, že v této válce nejsou jen zájmy týkající se ukrajinsko-ruského problému, ale také ty (jež se vztahují) k prodeji zbraní, obchodu se zbraněmi,“ prohlásil.

„Neměli bychom si hrát s mučednictvím toho lidu. Musíme jim pomoci věci vyřešit… Vidím, že některé země nyní couvají a nechtějí (Ukrajině) poskytnout zbraně. Začíná proces, v němž mučedníkem bude jistě ukrajinský lid, a to je ošklivá věc,“ řekl.

Odsoudil obchod se zbraněmi

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni posléze upřesnil, že nejde o papežovo stanovisko, zda by země měly nadále posílat zbraně na Ukrajinu, nebo s jejich posíláním přestat.

„Papež poukázal na paradox, že ti, kdo obchodují se zbraněmi, nikdy neplatí za důsledky svých rozhodnutí, ale nechávají za ně zaplatit lidi – jako zmučené Ukrajince,“ řekl Bruni.

Papež František obecně odsoudil mezinárodní obchod se zbraněmi, loni ale prohlásil, že je morálně legitimní, aby státy dodávaly zbraně Ukrajině, a pomohly tak zemi bránit se proti ruské agresi.

Papež šíří ruskou imperialistickou propagandu, zlobí se Kyjev

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám