Hlavní obsah

Homosexualita není zločin. Ale hřích ano, prohlásil papež František

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlava katolické církve papež František se v rozhovoru pro AP vyslovil proti zákonům kriminalizujícím homosexualitu. Vyzval duchovní, aby byli k druhým milosrdní. Podle papeže je potřeba rozlišovat mezi hříchem a zločinem.

Foto: ČTK

Papež František

Článek

František označil zákony, které kriminalizují homosexualitu, jako „nespravedlivé“. Řekl, že Bůh miluje všechny své děti takové, jaké jsou, a vyzval katolické biskupy, kteří tyto zákony podporují, aby přijali LGBTQ lidi do církve.

„Být homosexuálem není zločin,“ řekl František v úterním rozhovoru pro agenturu Associated Press.

Následně reagoval na častou výtku, že homosexualita je přece podle katolické nauky ale hříchem. „Ano, ale rozlišujme nejprve mezi hříchem a zločinem. Ale hříchem je také nedostatek vzájemné lásky, takže co s tím?“

František připustil, že katoličtí biskupové v některých částech světa podporují zákony, které homosexualitu kriminalizují nebo diskriminují LGBTQ komunitu. Takové postoje však přičítal kulturnímu zázemí a řekl, že zejména biskupové musejí „projít procesem obrácení“, a dodal, že by měli uplatňovat „něhu, […] jakou má Bůh ke každému z nás“.

„Ačkoli František kritizoval kriminalizaci homosexuality, dal v rozhovoru jasně najevo, že homosexualitu považuje za hřích,“ píše ve svém článku deník Washington Post.

Vychází nový Salon: O dědictví éry papeže Benedikta

SALON

Podle katolického učení je sice třeba k homosexuálům přistupovat s respektem, ale homosexuální jednání je „ze své podstaty neuspořádané“. František toto učení nezměnil, ale učinil z oslovování komunity LGBTQ charakteristický rys svého pontifikátu.

Počínaje svým slavným prohlášením z roku 2013: „Kdo jsem já, abych soudil?“ Dále když byl dotázán na údajně homosexuálního kněze, František dále opakovaně a veřejně sloužil gay a trans komunitě. Jako arcibiskup Buenos Aires se vyslovil pro poskytnutí právní ochrany párům stejného pohlaví jako alternativu ke schválení homosexuálních sňatků, které katolick učení zakazuje.

Katoličtí kněží nesmějí žehnat homosexuálním párům, rozhodl Vatikán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám