Hlavní obsah

Vatikán žehlí papežovo vyjádření o bílé vlajce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Papež František v rozhovoru se švýcarskou stanicí RSI nevyzýval Ukrajince ke kapitulaci, ale spíše volal po příměří a odvaze zahájit jednání. Prohlásil to podle webu Vaticannews mluvčí Vatikánu Matteo Bruni ve snaze „vyžehlit“ papežovo prohlášení o potřebě „vyvěsit bílou vlajku“, které František použil v souvislosti se situací na Ukrajině. Prohlášení vyvolalo nevoli v Kyjevě, potřebu vyjádřit se k němu měla i mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Papež František na setkání ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (květen 2023)

Článek

Papež byl podle Bruniho v rozhovoru tázán na svůj postoj k názoru, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly. Tazatel použil termín „bílá vlajka“.

František podle agentury Reuters odpověděl, že „nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi, má odvahu k bílé vlajce a jedná“.

Mluvčí Vatikánu v neděli uvedl, že papež termín „bílá vlajka“ zopakoval v reakci na otázku.„Papež použil výraz bílá vlajka v reakci na obraz navozený tazatelem, aby poukázal na zastavení násilností a na příměří dosažené díky odvaze vyjednávat,“ sdělil Bruni podle Vaticannews.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští věřící náměstí svatého Petra ve Vatikánu

Mluvčí také zdůraznil, že jinde v rozhovoru papež řekl, že „vyjednávání nikdy není kapitulací“. Zároveň zveřejnil celou pasáž z rozhovoru, kde výraz bílá vlajka zazněl. Papež v ní mluví o odvaze vyjednávat, když „jste poraženi“.

„Já věřím, že silnější je ten, kdo vidí situaci, kdo myslí na lidi, kdo má odvahu k bílé vlajce, odvahu vyjednávat. A dnes se dá vyjednávat s pomocí mezinárodních mocností. Slovo vyjednávat je odvážné slovo,“ řekl podle Bruniho papež.

„Když vidíte, že jste poraženi, že se věci nevyvíjejí dobře, musíte mít odvahu vyjednávat. Stydíte se, ale kolika mrtvými to skončí? Vyjednávejte včas, hledejte nějakou zemi, která by to zprostředkovala. Dnes, například ve válce na Ukrajině, je mnoho těch, kteří chtějí být zprostředkovateli. Turecko, to se k tomu nabídlo. A další. Nestyďte se vyjednávat, než bude hůř,“ uvedl František podle vatikánského mluvčího.

„Naše vlajka je žlutá a modrá“

Papežovo vyjádření vyvolalo nevoli v Kyjevě. Ukrajinští představitelé se nechali slyšet, že jediná vlajka, která u nich přichází v úvahu, je modro-žlutá.

Rusové „nepostupují dál Evropou jenom proto, že jim v tom brání Ukrajinci a Ukrajinky se zbraní v ruce a pod modrožlutou vlajkou,“ řekl Zelenskyj v projevu, ve kterém ale výslovně papeže Františka ani jeho výroky nezmínil.

„Na Ukrajině kdysi bylo mnoho bílých domů a kostelů, ty jsou ale teď vypálené a zničené ruskými projektily. To hodně vypovídá o tom, kdo by měl přestat, aby skončila válka,“ dodal prezident.

„Naše vlajka je žlutá a modrá. To je vlajka, pod níž žijeme, umíráme a vítězíme. Žádné jiné vlajky bychom vyvěšovat neměli,“ napsal na sociální síti X ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Nejsilnější je ten, kdo v boji mezi dobrem a zlem stojí na straně dobra a nesnaží se obě strany klást na jednu roveň a nazvat to jednáním,“ uvedl v reakci na papežova slova.

Ukrajina zatím jednání s účastí Ruska odmítá a tvrdí, že je nejprve potřeba vypracovat mírový plán. V tomto smyslu se po pátečním jednání v Turecku vyjádřil Zelenskyj. Ukrajina by si podle jeho únorového vyjádření přála uspořádání mírového summitu ve Švýcarsku, kde by Kyjev spolu s partnery takovýto plán vypracoval a posléze ho představil Moskvě.

Ve válce na Ukrajině hrají roli také zájmy zbrojařů, řekl veřejně papež František

Evropa

Potřebu vyjádřit se k papežovým slovům o bílé vlajce měla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Podle ní „svatý otec nemluvil ke Kyjevu, ale k Západu“, uvedla agentury ANSA.

Západ totiž podle Zacharovové využívá Ukrajinu jako nástroj pro vyplnění svých cílů.„Chápu to tak, že papež vyzývá Západ, aby upustil od svých ambicí a přiznal, že se zmýlil," řekla mluvčí ruské diplomacie.

Celé interview, které papež František poskytl švýcarské stanici RSI, má být zveřejněno až 20. března.

Papež: Ukrajina by měla mít odvahu vyvěsit bílou vlajku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám