Hlavní obsah

Papež vyzval k modlitbám za matky padlých vojáků. Ukrajinských i ruských

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František ve středu při generální audienci vyzval k modlitbám za ukrajinské i ruské matky vojáků padlých ve válce na Ukrajině. Informovala o tom agentura EFE. Papež vzpomněl na oběti všech válečných zločinů.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František.

Článek

„Mé myšlenky jsou s matkami ukrajinských i ruských vojáků padlých ve válce, jsou to matky mrtvých dětí, pomodleme se za tyto matky,“ řekl papež František. „Nezapomeňme se modlit za ukrajinské mučedníky,“ uvedla také hlava katolické církve.

Agentura EFE napsala, že papež také v nedávném rozhovoru ve vatikánských médiích prohlásil, že ho „bolí vidět mrtvé chlapce, jak ruské, tak ukrajinské“.

Papež František ruskou invazi na Ukrajinu opakovaně odsoudil a od jejího začátku loni v únoru vyzývá k jednání o míru. Už den po ruské invazi v neobvyklém kroku navštívil ruskou ambasádu v Římě a telefonoval si s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Chtěl by jednat s Putinem

Jeho pozvání k návštěvě Ukrajiny ale papež nevyslyšel, což loni zdůvodnil tím, že do Kyjeva nepojede, protože se chce setkat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tomu už loni v březnu nabídl jednání, ale neúspěšně.

Letos v březnu papež prohlásil, že na Ukrajině se odehrává světová válka, v níž hájí své zájmy všechny mocnosti, nejen Rusko.

„Toto je další světová válka. Začala po částech, ale teď už nikdo nemůže říct, že to není světový konflikt. Jsou v něm zapleteny velmoci a bojištěm je Ukrajina,“ řekl papež v rozhovoru se švýcarskou televizí RSI. „Na mysli mi také vyvstává zbrojní průmysl. Jeden odborník mi řekl: kdyby se rok nevyráběly žádné zbraně, byl by vyřešen problém hladu ve světě. Je to trh, vedou se války, staré zbraně se prodávají a nové se testují,“ dodala hlava katolické církve.

Na Ukrajině se odehrává světová válka, řekl papež

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám