Hlavní obsah

Vatikán obrátil. Základní podmínkou míru je podle něj konec ruské agrese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní podmínkou pro jakákoli jednání o ukončení války na Ukrajině je zastavení ruské agrese. Prohlásil to vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Druhý nejvýše postavený muž Vatikánu tak dále rozvedl kontroverzní vyjádření papeže Františka o odvaze k vyvěšení bílé vlajky.

Foto: Reuters

Modlitba ve Vatikánu

Článek

Papež byl v televizním rozhovoru, jehož části byly zveřejněny o víkendu, tázán na svůj postoj v debatě mezi těmi, kteří říkají, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo právo silnějšího. Tazatel v rozhovoru použil termín „bílá vlajka“. Papež na to podle Reuters zareagoval slovy, že „nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi, má odvahu k bílé vlajce a jedná“.

Papežův výrok, který byl interpretován jako výzva ke kapitulaci Kyjeva, kritizoval například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinské ministerstvo zahraničí si kvůli němu v pondělí předvolalo apoštolského nuncia. Kreml naopak jeho prohlášení přivítal a nazval jej „poměrně pochopitelným“. Vatikán později vysvětloval, že František nevyzýval ke kapitulaci, ale k zahájení rozhovorů.

„Nikdy nesmíme zapomenout na kontext a v tomto případě na otázku, která byla položena papeži, který v odpovědi hovořil o vyjednávání a zejména o odvaze k jednání, která nikdy není kapitulací,“ řekl v rozhovoru s listem Corriere della Sera kardinál Parolin.

Vatikánský státní sekretář dále v rozhovoru uvedl, že Vatikán naléhá na příměří, ale v první řadě „by agresoři měli být ti, kdo zastaví palbu“. Vytvoření podmínek pro jednání je odpovědností obou stran konfliktu, Ruska a Ukrajiny, zdůraznil papežův nejbližší spolupracovník, který má na starosti diplomacii Vatikánu. Vina za konflikt ovšem dle jeho vyjádření leží jen na jedné straně, a to na straně Ruska, protože „válka rozpoutaná proti Ukrajině není následkem přírodní katastrofy“, ale lidského rozhodnutí.

Zelenskyj zpražil papeže: Díky Ukrajincům nepochodují Evropou ruští vrazi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám