Hlavní obsah

Papež: Ukrajina by měla mít odvahu vyvěsit bílou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Ukrajina by měla mít odvahu k vyvěšení bílé vlajky a k jednání o ukončení války s Ruskem. Řekl to podle sobotní zprávy agentury Reuters papež František v rozhovoru, který má švýcarská televize RSI odvysílat 20. března. Papež naznačil, že konflikt se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře, a hovořil v té souvislosti o porážce.

Foto: Profimedia.cz

Papež František s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, při jeho soukromé audienci ve Vatikánu 13. května 2023

Článek

Papež byl v rozhovoru tázán na svůj postoj v debatě mezi těmi, kteří říkají, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo počínání silnějšího. Tazatel v rozhovoru použil termín „bílá vlajka“.

„To je jedna interpretace, to je pravda,“ řekl František. „Ale domnívám se, že nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi a má odvahu k bílé vlajce a jedná,“ řekl papež a dodal, že jednání by se měla konat s pomocí světových mocností.

Na dotaz, zda je připraven jednání zprostředkovat, odpověděl: „Jsem tu.“

Ve válce na Ukrajině hrají roli také zájmy zbrojařů, řekl veřejně papež František

Evropa

„Slovo jednat je odvážné slovo. Když vidíte, že jste poražen, že věci se nevyvíjí dobře, musíte mít odvahu k jednání. Stydíte se, ale kolika mrtvými to skončí? “ řekl František. Ukrajina by se neměla bát oslovit např. Turecko, které se nabídlo mír zprostředkovat. „Nestyďte se vyjednávat, než bude hůř,“ dodal papež.

Podle Reuters je to patrně poprvé, co papež použil pojmy jako „bílá vlajka“ nebo „poražen“ v debatě o válce na Ukrajině, ačkoli už v minulosti hovořil o potřebě jednání.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni poté v prohlášení uvedl, že papež převzal výraz „bílá vlajka“, který vyslovil tazatel, a použil jej „k označení zastavení nepřátelství a příměří dosaženého s odvahou k jednání“, napsal Reuters.

František rozhovor televizi poskytl už minulý měsíc, odvysílat se má 20. března v rámci nového kulturního pořadu. Reuters dostal v sobotu k dispozici jeho předběžný přepis a část videa.

Papež vyzval k ukončení války v Gaze

Blízký a Střední východ

S nejnovější nabídkou na mírové jednání přišel v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten po jednání s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským řekl, že Turecko je ochotné uspořádat mírový summit za účasti Ruska. Zelenskyj uvedl, že nejdříve je nutné vypracovat mírový plán a až pak začít jednání s Moskvou. Zdůraznil přitom, že se nehodlá vzdát jakéhokoli území.

Zelenskyj má vlastní mírový plán, který předpokládá odchod ruských vojáků z celé Ukrajiny a obnovu jejích státních hranic. Kreml mírová jednání za podmínek požadovaných Kyjevem vylučuje.

Mluvčí Zelenského podle Reuters zatím na žádost o komentář k papežovým výrokům neodpověděl.

Zelenskyj v Turecku kontroloval, jak se staví korvety pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám